Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Publicerad 2015-01-20 | Uppdaterad 2015-01-28

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan, stolar, bord, armstöd, kuddar, sugkoppar och handtag - så får du sexet att funka.

Kommentera | 1 kommentar
Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Stefan Balogh arbetar som arbetsterapeut och sexolog på ”BOSSE Råd, stöd och kunskapscenter”. Han menar att för många människor är sex lika med missionärsställningen. För vissa personer som har en funktionsnedsättning är den möjlig att genomföra men för många inte alls. Det är därför viktigt, säger han, att börja med att ta reda på vad du kan göra just utifrån din kropps fysiska förutsättningar.

Har du nedsatt styrka eller kraft är det bra att träffa en arbetsterapeut som du kan diskutera lösningar med. Hur kan just jag göra utifrån mina behov?

”Har jag en muskelsvaghet behöver jag kanske glidlakan”Stefan Balogh

- Börja med att ställa dig själv frågan: ”hur vill jag ha sex?”, säger Stefan Balogh.

Han säger också att det är få som har funktionsnedsättning i själva könsorganet och att det mer handlar om en aktivitetsbegränsning – att inte ”komma till”. Det är därför bra att inrikta sig på att använda hela kroppen och att det finns många möjligheter utöver penetrerande/omslutande sex och missionärsställningen.

- Om du har ont i kroppen kan du välja bort vissa ställningar. Missionärsställningen funkar till exempel inte om man har problem med att röra höfterna. Man måste prova sig fram med andra ställningar. Har jag en

”Använda mig av bord, stolar och armstöd”

muskelsvaghet behöver jag kanske glidlakan i sängen för att kunna röra mig bättre.

- Har jag ont i höfterna kan jag prova att ligga på sidan. Eller att inte ligga i sängen alls utan istället använda mig av bord, stolar, armstöd. Använd mycket kuddar som stöd under rygg och ben. En kan stå på golvet medan en annan ligger på sängen, föreslår Stefan Balogh.

För personer som inte kan använda sina händer finns en stor utmaning, menar Balogh.

”En kan stå på golvet medan en annan ligger på sängen”Stefan Balogh

- Saknar du handstyrka finns det inte många sexhjälpmedel som funkar. De har nästan alltid knappar som man ska trycka på för att de ska starta, vibrera och så vidare. Det är ett tekniskt och praktiskt problem. Men med hjälp av sugkoppar och handtag kan man få det att funka ändå. Man kan till exempel fästa en dildo på sänggaveln med hjälp av en sugkopp.

Om man har en cp-skada kan man vara spastisk, och/eller ha muskelspänningar, något som kan öka om du blir sexuellt upphetsad. Det finns läkemedel som du kan ta innan du har sex som gör att du slappnar av.

Stefan Balogh säger också att om man har möjlighet så är det bra att besöka en erotikshop som säljer sexhjälpmedel. Där är de experter och kan ofta hjälpa till att prova ut rätt tekniskt hjälpmedel som passar på ett individuellt plan.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

En stor knapp
hej

Sagt av: bigmomma 2016-03-11 12:26:02

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt