Ingers kärleksskola för Aspergare

Publicerad 2015-04-27 | Uppdaterad 2016-10-11

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

Kommentera | 3 kommentarer

I boken intervjuade Inger flera personer med aspergers om kärlek och flirt. Förutom livsberättelser innehåller Inger Jalakas bok en guide för aspergare som söker kärlek.

”Som man förväntas man ha den aktiva, jagande rollen och det kan funka dåligt om man har asperger”

Boken kom till bland annat för att hennes son har asperger. Målgruppen är främst män, som enligt hennes erfarenheter har svårast att träffa någon.

– Som man i vårt samhälle förväntas man ha den aktiva, jagande rollen och det kan funka dåligt om man har asperger, säger Inger Jalakas.

Tipsen i boken handlar om allt från kroppsignaler till hygien.

– Många med asperger vill få vara som de är och ha samma tröja varje dag. Men man kan smälta in bättre om man anpassar sig bara lite, säger hon.

Hon tror själv att hennes tips kan upplevas lite oförskämda.

– Men de aspergare jag träffat brukar uppskatta att man säger saker rakt ut, säger hon.

Har man asperger kan sex vara en utmaning då man även där förväntas tolka signaler. Men att tvingas tala rakt ut kan ju bli en fördel också, enligt Inger Jalakas. Forskning visar dessutom att aspbergare relativt sett ofta har en större vidsynthet när det gäller HBTQ.

– Människan är viktigare än könet för många aspergare, säger hon.

Fem korta kärlekstips till aspergare

  1. Gör vad du kan för att förbättra dina fysiska förutsättningar med träning, en proper klädstil och god personlig hygien.
  2. Gör vad du kan för att träna kroppsspråk, minspråk och för att lära dig människors personliga gränser.
  3. Om någon är intresserad möter hen oftast din blick och ler och släpper dig inte med blicken när du pratar. Hen verkar vara genuint intresserad av vad du säger och om hen står intill dig rör hen dig gärna. Vänder personen sig bort och låtsas att hen inte hör vad du säger är hen inte intresserad.
  4. När du väl träffat någon tjänar du inte på att vara klängig och desperat. Uppvakta lagom mycket.
  5. Du ska aldrig acceptera ett förhållande där du blir kränkt eller slagen.

Text: Martina Strand Nyhlin

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 

Till Eva
Jag tycker den mannen du är tillsammans med är mycket narcissistisk, ingen kan veta om han har AS eller ej, men mår du bra av att aldrig bli bekräftad? Han verkar ju snudd på dum verkar det som, varför är ni ihop.

Sagt av: Maria 2016-11-01 14:52:50

Jag tror min "pojkvän" på + 50 har Aspberger
Funderar så mycket över min "pojkvän". Vi har varit ihop i tio år utan att något har hänt. Jag har de sista åren lärt honom att säga. Nu kan du säga de tre magiska orden och då säger han fint "Jag älskar dig". Annars händer inget. Han förstår inte att man innan man ska ha sex vill känna sig åtrovärd och när vi älskar så säger han "Åh så gött! Han tittar mig heller aldrig i ögonen, om jag inte speciellt ber om det innan vi har sex eller pussas, pussar är som från en robot - puss, puss i hast och utan känsla. Från att ha varit mycket intresserad och jag tycker om honom har jag sett hur allt det här bryter ned mig. Självkänslan är 0. Han har för bekanta berättat sedan ett år att vi ska förlova oss, men vill aldrig prata om det. När det trots allt har kommit upp så tycker han att det är en bra idé att vi ska göra om mina gamla ringar, så att jag kan ha dem, när jag säger när så svarar han bara att det får bli vid ett speciellt tillfälle. Han förstår inte att alla tycker att det är mycket märkligt alltihop. Aldrig ett smycke i present och först efter att ha påtalat det, så har han börjat ngn gång säga att jag ser bra ut i ngt klädesplagg. Jag känner mig som ngt som bara är till för honom. Blir jag sjuk, så hjälper han inte till, utan kan tvärsom lämna disk på en annan våning när han vet att jag inte kan ta ned det. Ändå är han go på ngt sätt. Jag har nu läst om den där stereotypa stilen, han dansar som en gorilla och det finns inte en takt. Han minns många årtal o d. Är det Aspb?

Sagt av: eva 2016-05-10 00:51:35

.
Vem har sammanfattat tipsen?

"1. Gör vad du kan för att förbättra dina fysiska förutsättningar med träning, en proper klädstil och god personlig hygien."

Snuddar näst intill icke-hållbara kroppsideal, eller hur?
Jag är en aktiv och träningsfantast till person; springer, cyklar och simmar - och lite till. Har bra resultat på diverse idrottsformer, dock till synes har jag inget 10-pack till magrutor. Snarare thunder thighs som får Tors Hammare att låta som en klen visselpipa. Personlig hygien, är inte det ett rätt så självklart, oavsett om en har diagnosen högfungerande autism/AS eller lider av neurotypiskt syndrom?

"3. Om någon är intresserad möter hen oftast din blick och ler och släpper dig inte med blicken när du pratar. Hen verkar vara genuint intresserad av vad du säger och om hen står intill dig rör hen dig gärna. Vänder personen sig bort och låtsas att hen inte hör vad du säger är hen inte intresserad."

Nej, att någon berör någon annan tyder inte per automatik romantiskt intresse. Inte heller att sistnämnda skulle betyda inget intresse; förmågan att sortera inkommande signaler är hos en hel del med npf (inkl. adhd) nedsatt. Tydliga signaler brukar kunna kompletteras med verbala ord alternativt nedskrivet om mutism finns med i bilden (något som inte är helt ovanligt).

"4. När du väl träffat någon tjänar du inte på att vara klängig och desperat. Uppvakta lagom mycket."

Har träffat folk som varit oerhört klängiga - har alla dessa AS?

Gör om, gör rätt.

Sagt av: Aschbergers Syndrom 2015-12-01 17:31:40

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt