Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Publicerad 2015-05-05 | Uppdaterad 2015-05-05

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig assistent.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Veronica Svensk

Veronica har jobbat med projektet ”En hemlighet känd av många”, som handlar om unga, assistens och sex. Hon är 37 år och sitter i rullstol på grund av sin cp-skada. Hennes man använder också rullstol. De behöver inte praktisk hjälp i sovrummet, men de personliga assistenterna är ständigt närvarande i huset.

”På natten är det åtminstone bara en assistent här”Veronica

– Vi har sex på natten, då är det åtminstone bara en assistent här, säger hon.

När Veronica var ung hände det en gång att hennes assistent blev kvar i rummet när hon hade sex. Det kändes obekvämt för båda två efteråt.

– Jag tyckte hon kunde sagt något, men hon var ung och ville inte störa. Det blev jättefel allihop - jag fick lära mig den hårda vägen att man måste prata om sådana här saker, säger Veronica Svensk.

I projektet ”En hemlighet känd av många”, som drevs av Förbundet Unga Rörelsehindrade, jobbade hon Veronica Svensk just med att få unga funktionshindrade att våga prata om sex med såväl assistenter som andra.

Ett problem som hon märkt är att många unga inte får chansen att tala om sex ostört med sina vänner.

”Sjukgymnasterna borde ta upp frågan om sex”Veronica

– Många gånger är assistenterna med när man träffar kompisar, säger hon.

Hon ger rådet att besöka ungdomsmottagningen. Hon tycker också att sjukgymnasterna borde ta upp frågan.

– De jobbar med kroppar, det vore naturligt om de vågade prata om hur man skulle kunna fungera sexuellt, säger hon.

Att ta emot eller ge praktisk hjälp med sex kan för många bli väldigt obekvämt.

– Att man ska få hjälp är självklart, men det är inte självklart att en assistent som inte är bekväm med det måste hjälpa till. Det är viktigt att man vågar prata - från bådas perspektiv, säger Veronica.

Hon skulle dock gärna vilja se personer med specialutbildning på detta område, till exempel barnmorskor med extrautbildning.

18-åriga Maria (som egentligen heter nåt annat) har en cp-skada och personlig assistent. Hon behöver inte hjälp vid sex, men har varit med om att en tidigare assistent lagt sig i hennes sexliv.

”Sluta se oss som asexuella”Maria

– När jag hade sex för första gången sa min assistent "Jag vill veta hur ni hade sex och imorgon skaffar vi preventivmedel till dig”. Det kändes för privat. Att skaffa skydd var prio ett för mig men när en relativt ny assistent ”beordrade” mig kändes det fel, säger hon.

Hon önskar att samhället slutade se personer med funktionsnedsättningar som asexuella.

– Klart vi kan och vill! Sen så tycker jag att vi som har funktionshinder har ett ansvar att visa att det är naturligt för oss också, säger hon.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt