Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Publicerad 2015-04-27 | Uppdaterad 2015-04-29

Kommentera | 0 kommentarer

Foto: Attention i Göteborg

I boken "Sex, kärlek & aspergers syndrom : med kärleksskola för aspergare" har Inger Jalakas intervjuat flera personer med aspergers om kärlek och att flirta. En av dem är Henrik Ragnevi, 36, ordförande för Attention Göteborg.

”Jag satte på ”Beverly hills”, pausade och testade minerna själv.”Henrik Ragnevi

Hans barndom präglades av mobbning och dåligt självförtroende. Funktionnedsättningen gör det svårt att förstå sociala koder. Därför var det svårt att våga börja flirta.

Henrik tog tv’n till hjälp när han skulle börja lära sig minspel och kärleksspel.

– Jag satte på tv-serien ”Beverly hills”, sen pausade jag och testade minerna själv, säger han.

Men fortfarande måste han fortsätta träna i nya sociala situationer. Internet är ett bra sätt att dejta, eftersom många där skriver ut tydligt vad de känner via emojis. Henrik föredrar dejtingsajter där man skriver lite mer om sig själv jämfört med dejtingappar där folk bara skriver en mening och lägger ut en bild.

Han har mest dejtat män utan asperger och när han är i ett förhållande gäller det att våga kommunicera med den andra personen om sina behov. Till exempel att man kan ha ett stort behov av lugn och ro som aspergare.

– När jag kommer hem efter jobbet vill jag bara vara för mig själv eftersom jag är så trött efter att ha träffat folk. Det kan verkligen vara en utmaning i en relation, säger han.

Henrik drömmer om att träffa ett syskon till en person med asperger.

– Det vore perfekt, de är ju vana att läsa sådana som mig, säger han.

Text: Martina Strand Nyhlin

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualitet och funktionsnedsättningar

Bild på kläder som ligger utspridda runt en soffa

Funkis-sex i vardagen - så gör du!

Alla har vi frågor och hitta sätt att leva ut vår sexualitet. Här är några trix och råd på vägen för dig som har en rörelsenedsättning. Glidlakan,...

Läs mer
 
Bild på ett gäng olika sexleksaker och hjälpmedel
 

Experimentera med hjälpmedel och leksaker

Fjädervippor, massageoljor, sällskapsspel, film och litteratur, ögonbindlar, vibratorer i alla storlekar och styrkor - här tipsar vi om de bästa...

 

Ingers kärleksskola för Aspergare

Att flirta är svårt. Men hur gör du som dessutom har Aspergers och därför redan från början tycker det är svårt att tolka sociala signaler? Inger Jalakas skrev en kärleksskola för Aspergare.

 

Frida vågade bli gravid trots nervsjukdomen

Frida Inghamn har dövblindhet och har en muskelsjukdom som gör henne allt mer funktionsnedsatt. Hon och maken Sven valde att våga ändå. För sju år sedan fick de dottern dottern Ottilia.

 

Tydliga emojis underlättar när Henrik nätdejtar

Henrik Ragnevi, 36, har aspergers. Det har gjort det svårt att förstå sociala koder och att våga börja flirta. Tur att det finns knep.

 

Emelie leker sig fram mot den perfekta dejten

Är det svårare att dejta för att man har en rörelsenedsättning? Nej, tycker CP-skadade Emelie Felderman, 34, som blev känd genom tv-programmet ”De dejtbara”.

Bild på en person som sitter i ett fönster och ler
 

Att flirta utan att se

Hur flirtar man utan ”första ögonkastet”? Vad väcker attraktionen om man inte kan se? Den frågan ställde sig familjerådgivaren Monica Granberg efter...

Bild på Veronica Svensk
 

Veronica: Det är viktigt att prata sex med assistenten

Våga prata med assistenten om var gränserna går för vad du kan få hjälp med när det gäller sex. Det tycker Veronica Svensk, som har personlig...

Bild på Annika Taesler
 

Annika och maken väntar tills assistenterna gått hem

Att ha personlig assistent och samtidigt känna sig fri att ha sex när och hur man vill med sin partner är en ekvation som ibland kan vara svår att...

Om funkis-sex

En funktionsnedsättning kan yttra sig på många olika sätt. Vissa funktionsnedsättningar är synliga, medan andra är mindre synliga.

 

För just dig kan det handla det om att sinnesintrycken som synen eller hörseln inte fungerar så bra, vilket i sin tur kan påverka din förmåga och möjlighet att kommunicera.

 

För en annan kan det handla om en medfödd eller förvärvad hjärnskada, en skada på ryggmärg eller ben, något som kan påverka förmågan att njuta av eller att praktisera sex.

 

Du som har intellektuella eller kognitiva funktionsnedsättningar kan ha särskilda behov, exempelvis anpassad information på lättare svenska.

 

Medan du som har autism, Asbergers syndrom eller adhd - och som har svårt med samspel och att uppfatta nyanser i kommunikation - kan behöva text och råd kring just detta.

 

Om du lider av värk som gör sig påmind vid sex så finns det särskilda tips om vad man kan göra för att minska påverkan på sexlivet.

 

Mycket av den information som finns på våra sex- och relationssidor är förstås användbar för alla - oavsett funktionsnedsättning eller ej - men här nedan finns några artiklar med särskilda tips och råd kring några funktionsnedsättningar!

 

Hitta rätt