Bristande lust

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2013-04-24

Kommentera | 25 kommentarer
Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit eller till och med helt försvunnit. Det kan också vara så att man aldrig upplevt den sexuella lusten som en särskilt stark drivkraft. Ibland är det kanske mer en partner som reagerar på vad man tycker är en bristande lust hos den andre.

Lusten till sex är inte konstant

Människor har olika mycket sexlust. Sexlusten kan också påverkas, både positivt som negativt, av det som händer i ens liv. Vanliga skäl till att lusten går ner är stress, sömnbrist, nedstämdhet, medicinering av olika slag och relationsproblem. Men det behöver heller inte vara något speciellt som gör att man under perioder inte vill ha sex lika ofta eller ha sex på samma sätt som tidigare. Sexlusten kan gå upp och ner i livet utan att det behöver vara något fel eller konstigt med det. Det kan också vara så att perioden av liten eller ingen sexlust blir längre därför att man känner sig pressad. Kanske av sin partner eller av de bilder man har om hur en relation ska se ut eller hur ofta man borde ha sex. Lusten att ha lust kan också bli stressande. Lusten blir en prestation. Kroppen har då lätt för att gå i baklås och man spänner sig.

Ibland kan det vara svårt att tillåta sig att inte vilja ha sex. Särskilt märkbart blir detta om man lever i en relation där man har en annan persons sexuella lust och önskemål att förhålla sig till och ett gemensamt sexliv som sett ut på ett visst sätt. Det är framför allt personer som lever i en fast relation som söker professionell hjälp för bristande lust.

Även om sexlusten hela tiden varierar så kan en tydlig förändring av lusten också vara en signal om att något inte är som det ska i ens relation eller i ens liv för övrigt. Det som stör kan ha sina rötter i nuet eller i ens tidigare historia. Det är då viktigt att försöka förstå vad det kan vara som är fel. Kanske i första hand för att kunna få må bättre i allmänhet, men det är även viktigt för att lusten ska kunna komma tillbaka. Om man har mer lust i livet har man ofta också en större sexuell lust.

Sex på fel sätt

Det kan också vara så att lusten påverkas negativt om man under en längre period haft sex på ett sätt som inte varit tillräcklig njutningsfullt. Den lust som man känt inför att ha sex har successivt mattats av och de egna sexuella initiativen blir allt färre. Kanske beror det på att det gemensamma sexlivet känns för invant och utan överraskningar. Kanske har man sex på ett sådant sätt att man inte får tillräcklig stimulering och därigenom sällan eller aldrig får orgasm. Kanske kändes sex spännande och stimulerande i början av relationen men försvinner när man lär känna varandra mer och relationen djupnar.

Att inte vilja ha sex alls, eller så ofta som tidigare, är inte automatiskt ett problem. Den som är singel utan fast sexuell relation kanske inte ens reflekterar över detta. Men i en fast relation så finns även en annan persons sexuella önskemål att förhålla sig till. Det är då viktigt att reda ut vad som är vad. Hur ser personerna som befinner sig i relationen på situationen? Vad är enskilda personernas problem och vad är gemensamma? Hur skulle ni vilja att situationen ser ut framöver? Har ni ett önskemål om att känna mer lust och ha ett aktivare sexliv så finns det hjälp att få (både för par och enskilda) och olika saker som man kan göra för få ökad lust.

Kommentarer

Visar 1-3 av 25.  Per sida 

svar: inget morgonstånd
Hej,

Då vi inte har möjlighet att svara på den typen av frågor här så hänvisar vi dig (och alla andra som undrar) till vår frågelåda eller så kan du också chatta med sexologer och barnmorskor från oss varje måndag kväll klockan 19. Du kan också kontakta ungdomsmottagningen på din ort.

MVH, Lisa, webmaster.

Sagt av: Webmaster RFSU 2017-05-04 11:25:55

Inget morgonstånd
Hej!

Jag är en kille på 19 som så långt jag kan minnas aldrig haft morgonstånd, förutom några väldigt få tillfällen. Jag tränar ganska mycket, upp till 4 gånger i veckan och är varken överviktig eller smal. Jag blir inte heller upphetsad av till exempel nakenbilder. Jag onanerar i stort sett varje kväll, och kan vara kåt. Jag är otroligt förvirrad, ledsen och undrar om ni kanske hade någon input.

Tack!

Sagt av: Jacob 2017-05-03 20:26:31

Varför dessa måsten och krav?
Det finns så många myter om sex som närs av ett samhälle där man ska lägga ansvaret för sin egen tillfredsställelse på någon annan. Allt vi är matade med dagligen: Vem har bestämt att man måste ha sex i en relation? Vem har sagt att 1 gång i månaden är lite? Eller att 4 gånger om dagen är mycket? Inte konstigt att så många människor går och tror att det är nåt fel på dem. Man har väl det sex man har med den man är med på det sätt det blir, inget mer med det. Vem bryr sig om det är 0 eller 365 gånger per år? Resten är bara krav och måsten ingen behöver!

Sagt av: Peter 2017-01-17 00:31:37

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 

Sexpepp för småbarnsföräldrar

Sexpodden

Hur ska man orka tända på varandra? Bland blöjor och barnmat när man är halvdöd av sömnlöshet.

Tips som kan öka lusten

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Här ger vi några tips för dig som vill öka din lust.

Mediciner kan påverka

Det finns inga siffror på hur många personer som drabbas av minskad sexuell lust på grund av medicinering, men PO Lundberg, professor i neurologi, tror att det är vanligt. Läs intervjun med PO Lundberg.

"Vill känna att jag är normal"

Birgitta Karlsson, 47, har hittat en livsstil som passar henne bra. Hon tror att hon har det bättre än de flesta. Men det finns en sak i hennes liv som hon saknar. Möjligheten att känna lust.
– Eftersom jag aldrig har fått orgasm längtar jag inte precis till sängen.

banner för rfsu-kliniken
 

Hitta rätt