Jag vill bara höra att jag är normal

Publicerad 2004-04-29 | Uppdaterad 2010-02-19

Birgitta Karlsson, 47, har hittat en livsstil som passar henne bra. Hon tror att hon har det bättre än de flesta. Men det finns en sak i hennes liv som hon saknar. Möjligheten att känna lust.
– Eftersom jag aldrig har fått orgasm längtar jag inte precis till sängen.

Kommentera | 3 kommentarer

Birgitta Karlsson var 16 år då hon drabbades av sitt första epileptiska anfall. Hon tycker att det var en bra ålder att få diagnosen eftersom det ändå sker många förändringar när man går från att vara barn till vuxen. Hon känner inte att hennes liv begränsas av sjukdomen. Att hon inte kan köra bil innebär till exempel att hon cyklar mer än vad hon skulle gjort annars.

– Jag har funnit en livsstil som passar mig och som jag är nöjd med. Jag konstaterar att jag ofta mår bättre än de flesta andra. Jag sätter värde på sånt som andra inte hinner med.

Men det finns en sak i hennes liv som hon inte är fullt nöjd med och det är sexlivet.

– Det är begränsat. Jag blir aldrig tänd eller kåt. Eftersom jag aldrig har fått orgasm längtar jag inte precis till sängen.

Birgitta vill tala öppet, men tillägger att ämnet är känsligt. Hennes man som just har slagit sig ner bredvid oss med en kaffekopp reser sig snabbt och går sin väg när han märker vad vi talar om. När han har gått säger Birgitta att fick hon välja själv skulle hon helt välja bort sexlivet.

– Jag upplever inte det sexuella som givande för mig utan mer som ett nödvändigt ont.

Den bild av sexlivet som media förmedlar via kvällstidningar, filmer och såpor känner hon inte alls igen sig i. Sexskildringarna förstärker känslan av att det är något som hon misslyckas med, eftersom hon inte känner lust eller uppskattar sex.

– Jag har försökt tala med en läkare, men han hänvisade till kuratorn som rekommenderade glidmedel. Det är bra när man väl ska genomföra ett samlag men det ökar inte mitt intresse för sex.

Birgitta tycker ändå att hon är gynnad. I ett stabilt förhållande som hon har kan man lära av vandra och försöka få det så bra som möjligt.

– Vi har varit tillsammans i 30 år och är mycket lyckliga i övrigt. Men jag kräver mycket sömn och somnar ofta innan det börjar hända spännande saker i sängen.

Hennes man tycker att det är tråkigt att det alltid är han som tar initiativet och att Birgitta ofta lägger sig på sovsidan.

– Jag har frågat honom varför vi måste ha sex. Det är viktigt för honom. Han säger att det hänger ihop med att han älskar mig och vill ha mig.

Den medicin som Birgitta tar heter Tegretol och verkar genom att dämpa hjärnaktiviteten. Birgitta har sämre lukt och smak och är heller inte den som blir rasande, gråter eller gapskrattar åt något. Samtidigt är det svårt att veta vad som är grundpersonligheten och vad som är förknippat med epilepsin eller medicineringen. Birgitta har aldrig fått det bekräftat att hennes ointresse på sex skulle vara en biverkning av medicinen.

– Det skulle vara bra om man fick reda på att detta är en logiskt följd av medicineringen.

 Ylva Branting

Fotnot: Birgitta heter egentligen någonting annat.

Kommentarer

Visar alla 3.  Per sida 


Jag känner igen beskrivningen av ointresse för sex, avsaknad av lust och kåthet och att aldrig haft en orgasm. Mitt 10-åriga förhållande sprack nyligen på grund av de sexuella problemen och svårigheterna att hitta ett gemensamt sätt att visa vår kärlek.

Jag har under hela mitt vuxna liv försökt hitta ett sätt att förklara mitt ointresse för sex och hitta sätt att hantera det. Jag lider egentligen inte av det själv men det blir ett stort problem i relationer.

Jag är tacksam för tips och råd!

Sagt av: Anna 2010-12-27 21:10:15

asexuell
Jag har inga sexuella känslor eller lust. Jag är asexuell. Det är svårt att förklara för människor runt omkring mig. Jag kan inte ha en pojkvän. Hela samhället handlar ju om sex. Jag tycker samhället borde upplysas om att asexuella finns. Så förståelsen ökade. Både för oss själva och andra

Sagt av: bonnie 2010-12-11 13:34:32


jag är 19 år och har svårt för att bli tänd eller upphetsad, och längtar därför heller inte till sängen... jag vill också känna att jag är normal, men gör verkligen inte det med en pojkvän som älskar sex och pratar om ett "mänskligt behov" - ett behov jag aldrig haft.

Sagt av: Anonym 2010-10-17 20:55:19

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 

Sexpepp för småbarnsföräldrar

Sexpodden

Hur ska man orka tända på varandra? Bland blöjor och barnmat när man är halvdöd av sömnlöshet.

Tips som kan öka lusten

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Här ger vi några tips för dig som vill öka din lust.

Mediciner kan påverka

Det finns inga siffror på hur många personer som drabbas av minskad sexuell lust på grund av medicinering, men PO Lundberg, professor i neurologi, tror att det är vanligt. Läs intervjun med PO Lundberg.

"Vill känna att jag är normal"

Birgitta Karlsson, 47, har hittat en livsstil som passar henne bra. Hon tror att hon har det bättre än de flesta. Men det finns en sak i hennes liv som hon saknar. Möjligheten att känna lust.
– Eftersom jag aldrig har fått orgasm längtar jag inte precis till sängen.

banner för rfsu-kliniken
 

Hitta rätt