Cancer och sex

Publicerad 2011-05-25 | Uppdaterad 2011-05-26

Att få en cancerdiagnos är en stor förändring i livet som påverkar dig och dina närmaste. Det är även vanligt att sexualiteten påverkas.

Kommentera | 0 kommentarer
Två personer som håller varandra i handen.

Att få en cancerdiagnos är en stor förändring i livet som påverkar dig och dina närmaste. Cancer uppfattas oftast som ett allvarligt hot med risk för långvarig sjukdom eller död. Idag överlever fler och fler och livskvaliteten har förbättrats genom de moderna behandlingsmetoder som idag finns tillgängliga. Men en cancerdiagnos, liksom behandlingen, påverkar ofta hälsan och välbefinnandet.

Det är också vanligt att sexualiteten påverkas. Det kan exempelvis vara en följd av kroppsliga förändringar, minskad ork, behandlingen eller på grund av allmänt sämre välbefinnande. Såväl män som kvinnor tror inte sällan att deras partner inte längre åtrår dem och det kan vara ett nog så stort hinder till att våga känna lust och försöka att få till ett sexliv med partnern.

Kroppen

De vanligaste cancerformerna bröst- och prostata cancer drabbar kroppsdelar som traditionellt förknippas med sexualitet. Förutom dessa kan andra erogena zoner som ändtarmen eller bäckenbottnen påverkas vid t ex ändtarmscancer och cancer i urinblåsan. Även fortplantningsorganen kan drabbas genom cancer i livmodern eller testiklarna. Därtill kan en rad andra cancerformer direkt påverka sexualiteten. En tumör kan till exempel förhindra blodflödet i blodbanor eller trycka mot nerver, vilket i sin tur påverkar sexuell förmåga och/eller känslighet. Synliga tecken på cancer kan uppfattas som obehagliga och/eller ge upphov till känslan av att vara mindre attraktiv.

Behandling kan påverka

Behandling mot cancer kan också påverka sexualiteten. Den kan innebära en rad biverkningar som illamående, trötthet, smärta, kroppsliga förändringar och ändrade hormonnivåer. Allt detta kan inverka negativt på din sexualitet och lust. Bristande lust är inte ovanligt i samband med oro och stress och inget man behöver ha skuldkänslor för.

Lubrikation, att bli våt i slidan, och erektion, att få stånd kan försämras eller utebli helt vilket kan försvåra till exempel ett vaginalsamlag. Att fertiliteten kan påverkas av cancer, men också behandlingen mot den, kan i sin tur också påverka lusten.

Vad kan jag göra?

Det finns en mängd olika sätt att förhålla sig till sjukdomen. En del avstår helt från sex, beröring och närhet eller har mindre sex, medan andra faktiskt kan ha mer sex än tidigare, kanske mot bakgrund av uppfattningen att ens tid är utmätt. Många får dock mindre lust, åtminstone i vissa skeden av cancersjukdomen.

Ett viktigt steg i att bearbeta, förstå och hantera situationen är att tala med partner. Det är också bra att ta upp frågor om sexualitet med den behandlande läkaren. Denna kan ge information om hur sjukdom och behandling kan påverka sexualiteten och ge råd om vad man kan göra och om eventuell hjälp.

Läkare råder ofta sina patienter att försöka komma igång med sexlivet så snart som möjligt då de vet att det har betydelse för återhämtandet i samband med sjukdom. Det svåra i en relation kan vara att någon måste börja ta initiativ. Om man längtar, men har svårt att komma igång kan det kännas bättre att ta det lite stegvis. Att vara nära varandra fysiskt, med beröringar och smekningar som känns kravlösa kan vara ett sätt att närma sig en sexuell beröring.

En framgångsrik behandling kan innebära en återgång till ett tidigare praktiserat (och önskat) sexliv, medan en del väljer att avstå från sexualitet och intimitet helt och hållet. Andra förändrar sitt sexuella uttryck till att innehålla mer beröring, smeksex och närhet, snarare än fokuserar på samlag. Att utforska nya sätt att njuta av sex kan vara en hjälp att behålla lusten och njutningen även om kroppen förändras eller orken skiftar. Stimulering på vissa ställen på kroppen, en ny ställning, kroppskontakt, massage och smekningar kan bli ett betydelsefullt njutningsmoment.

Hjäpmedel för män

De hjälpmedel som kan underlätta att upprätthålla erektionen är t ex pubisringar, läkemedel som Viagra, vakuumpumpar eller implantat i penis. Prata med din läkare för tips om vad som kan passa dig. Det kan också vara värt att tänka i nya banor och söka efter nya sätt att njuta sexuellt.

Hjälpmedel för kvinnor

För kvinnor finns östrogengel, glidmedel och vibratorer för yttre eller inre stimulering. Prata med din läkare för tips om vad som kan passa dig. Det kan vara värt att tänka i nya banor och söka efter nya sätt att njuta sexuellt.

Faktabakgrund: Hulter, B. (2010) Onkosexologi – maligna sjukdomar och sexuell problematik i P O Lundberg & L Löfgren-Mårtenson (2010) Sexologi. Stockholm: Liber.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 
Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt