Kåt och okåt

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2010-10-28

Kommentera | 5 kommentarer

Kåthet, lust, upphetsning är vanliga ord för att beskriva känslan av att vilja ha sex. Orden betyder lite olika saker och används ofta på lite olika sätt. Kåt uppfattas av många som ett mer direkt ord än upphetsad. Lust känns oftare som ett mjukare ord.

Man kan bli sexuellt upphetsad, eller kåt, av olika intryck. Det kan vara något du ser, hör, känner och så vidare. Att du smeker dig själv eller att någon annan gör det. Kanske är det en särskild doft. Alla sinnen kan väcka lusten.

Tanken på att vara kåt, upphetsad eller ha lust kan man känna olika inför. Det kan kännas skönt, läskigt, roligt, nytt, bubbligt, heligt, som om allt står still eller som om man tagit alla de här känslorna och kört dem i en mixer. Det kan även kännas olika från en gång till en annan.

Inget recept för kåthet

Det finns inget självklart sätt att bli kåt på. Olika personer blir kåta av olika saker. Det kan också vara så att det du blir kåt på ena gången känns helt fel nästa gång. Det gäller både när du onanerar eller har sex med andra. Kanske är det stämningen som är fel, eller platsen eller något annat. Det kan vara svårt att förklara varför, eftersom det är något som bara känns. Det är även så att det som funkar med vissa personer funkar inte med andra. Det är ett samspel, pröva dig fram.

Fantasier, alltså enbart tankar, kan också göra att du blir kåt. Det kan vara fantasier om någon eller några som du gillar, eller någonting som du gör sexuellt som du tycker är upphetsande.

Kåtheten varierar

Lusten och kåtheten kan komma och gå snabbt. Ibland går man rakt in i känslan och blir kåt på en sekund. Ibland tar det lång tid och lusten och kåtheten närmar sig lite i taget. Ibland har man lust först, och en liten stund senare vill man inte. Många saker påverkar möjligheten att bli upphetsad. Man kan exempelvis vara för nervös, trött, ointresserad eller tänka mycket på annat just då. Lusten går upp och ned hela tiden.

Kommentarer

Visar 1-3 av 5.  Per sida 

Svar till "Elise"
Tyvärr har vi inte möjlighet att svara på personliga frågor här på hemsidan. Du är dock varmt välkommen att skriva till RFSU:s frågelåda som du hittar på: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/
...eller höra av dig till oss på RFSU-chatten på måndagar mellan kl 19-20:
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/RFSU-chatten/
/hälsn emma, webbredaktör

Sagt av: Emma, webbredaktör 2013-12-02 23:24:36

har jag ett funktionshinder? eller går det bara inte?
Jag är 20 och har aldrig känt mig tänd. jag vet inte ens hur det ska kännas när man är upphetsad? jag har aldrig heller känt "njutning" om jag rör mig själv, jag är aldrig stressad eller orosfylld som ni skriver kan vara en orsak.
jag brukar bli lite nyfiken på hur det känns om kvällarna och känner efter lite. då sitter jag där i upp till tio minuter utan framgång. jag har sökt runt hur man gör och provat olika saker men inget tycks hända. enda sedan jag var i tonåren har jag varit nyfiken och provat lite, men aldrig känt något.
är det fel på mig?

Sagt av: Elise 2013-12-02 18:44:42

Hej Stenbocken,
tyvärr har vi inte möjlighet att svara på personliga frågor här på hemsidan.
Du är dock välkommen att skriva till RFSU:s frågelåda som du hittar på: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/
...eller höra av dig till oss på RFSU-chatten på måndagar mellan kl 19-20:
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/RFSU-chatten/
/hälsn emma, webbredaktör

Sagt av: Emma, webbredaktör 2013-11-03 13:33:16

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 
Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt