Ont vid sex

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2015-08-12

Kommentera | 18 kommentarer
Bild på en hand som håller hårt runt tyg

Vestibulit och vaginism är de två vanligaste orsakerna till att sex gör ont.

Vestibulit

Fortfarande är det inte helt klarlagt vad anledningen till att smärtor i vulva (de yttre delarna av fittan) uppkommer. Det troliga är att det har en kombination av fysiska och psykiska orsaker. En anledning tros vara neurologisk, där överkänsliga nervändar, sänkta smärttrösklar och muskelspänningar leder till smärta.

Vanliga besvär är att det gör ont vid slidöppningen vid beröring och sex, en brinnande, stickande smärta och ibland rodnad och sveda i området mellan de inre blygdläpparna. För många kan smärtan också uppkomma vid användning av tampong eller när man bär vissa typer av kläder

Det finns saker man kan göra för att förebygga eller lindra smärta.

  1. Tvätta underlivet med oparfymerad olja och undvik tvål.  
  2. Ha aldrig penetrerande sex om du inte är kåt och har lust. Det är viktigt att  slidan är våt och svullen vid samlag då detta minskar risken för skavsår.
  3. Sök vård om du misstänker en svampinfektion. Har du tidigare haft svampinfektion och behandlat den med receptfria läkemedel två gånger, sök hjälp om den kommer tillbaka igen.
  4. Låt området som du har smärtor i vara ifred. Utsätt det inte för nötning eller skavning (ibland behöver det vila i 2-6 månader).
  5. Hitta sätt att ha sex som innebär att området inte blir mer irriterat, exempelvis smeksex istället för vaginala samlag.

Det är viktigt att söka professionell hjälp om besvären inte går över.

Vaginism

Vaginism är ett kramptillstånd där slidans muskler spänns ofrivilligt. Många som har vestibulit har också vaginism. Men många som har vaginism har inte vestibulit. Samtidigt som kramp uppstår kan en också känna en brännande smärta. Musklerna är svåra att kontrollera och kan då inte slappna av. Om slidans mynning eller inre delar berörs drar musklerna ihop sig och det kan vara svårt att föra in något i slidan eller genomföra ett samlag.

Precis som vid vestibulit kan orsaken till vaginism vara att man har obehagliga minnen av sex eller att man har sex utan att man egentligen inte vill. Kroppen minns och påverkas av dessa minnen, känslor och tankar. Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler, till exempel smärta eller kramptillstånd, och avstå från sex när man inte har lust.

Att det gör ont vid några tillfällen när man har sex betyder dock inte att det kommer att vara smärtsamt med sex resten av livet.

Behandling av vestibulit, vaginism och andra orsaker till att sex gör ont

Vid behandling av vestibulit, vaginism och andra orsaker till att sex gör är det viktigt att ta ett samlat grepp och identifiera och åtgärda/behandla de olika orsakerna till att problemet har uppstått.

Det finns en rad olika behandlingsmöjligheter. Teambehandling med både samtal och medicinska insatser har varit framgångsrika. Olika behandlingsalternativ är KBT (kognitiv beteendeterapi), EMG-Biofeedback (knipövningar), smörja området med olja, akupunktur (inte i fittan), botox, lokalbedövningssalva och operation.

Tyvärr har många mött okunskap om slidkramp/vaginism och vestibulit i vården. Om du inte fått någon bra behandling kan du enligt patienträtten få vård i ett annat landsting eller annan mottagning om den vården inte kan erbjudas på den mottagning eller det landsting du tillhör. På större orter finns ofta specifika vulvamottagningar.

Smärtor handlar inte alltid om vestibulit och vaginism utan kan också bero på torr hud och sprickbildningar, att man tvättat sig för mycket eller med två, svampinfektion, könssjukdomar som kondylom, klamydia eller herpes, sköra slemhinnor, en förändrad bakterieflora, urinrörskatarr, någon hudsjukdom, stramhet/smärta/ sammanväxning i förgården/slidan efter förlossningsbristningar, framfallsoperation, annan kirurgi, strålbehandling, missbildningar med mera.

Ett påtagligt fysiskt besvär som smärta kan ofta ha och få både medicinska, sociala och psykologiska orsaker och kan ha stor påverkan på hur man mår i stort.

Ibland kan viljan att tillgodose andras önskningar och behov leda till att man inte i tillräckligt hög grad respekterar de egna gränserna och lyssnar på den egna kroppens signaler. Det är viktigt att man lär känna sig kropp och hur den fungerar sexuellt och att man stärks i att endast ha sex på ett sådant sätt att en njuter och endast vid de tillfällen då man är tillräckligt upphetsad.

Viktigt att låta det ta tid

Även om man tagit itu med orsakerna till att problemet uppstått, så kan det ta ett tag att bli av med besvären. Om tidigare sex varit förenat med obehag så kan kroppen minnas detta. Man kan hamna i en ond cirkel med tankar och funderingar som påverkar lusten och upphetsningen negativt. Det är då viktigt att välja bort det sex som väckt obehag tills dess att kroppen är helt redo.

Foto: Flickr creative commons/Joaquin Villaverde

Kommentarer

Visar 1-3 av 18.  Per sida 

ont vidsex
Hejsan gör alltid väldigt ont vid sex för mig! Vi ha bra förspel och blir alltid upphetsad men när han ska in i mig samt under samlaget görde ont varför detta? Mvh Anna

Sagt av: Anna 2016-08-04 19:08:15

Ont vid sex
Tjejen tycker jag är stor och hon får ont när vi har sex. Vad kan man göra åt det?

Sagt av: Hampus 2015-06-01 12:37:32


Hejsan! När Jag och min pojkvänn har sex så får han ont i "ollonet" och blir svullen väldigt ofta. Vad ska vi göra?

Sagt av: bea 2015-03-17 10:50:13

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 
banner för rfsu-kliniken
 

Mer om smärta vid samlag

Intervju i Ottar rapport med Inga-Lill Olsson och Birgitta Örjes Svensson, barnmorska respektive kurator som har skrivit ”Smärta vid samlag. En teambehandling” som är en handbok i hur man behandlar så kallad vestibulit.

Hitta rätt