Sex och inkontinens

Publicerad 2010-01-29 | Uppdaterad 2011-05-26

Alla, både unga och gamla, män och kvinnor kan drabbas av inkontinens. Orsaken kan bland annat vara graviditet, klimakteriet, ålder, diabetes, viktökning, prostatabesvär eller neurologiska sjukdomar. Omkring en halv miljon svenskar läcker urin mer än en gång per vecka.

Kommentera | 2 kommentarer

För den som läcker urin kan sexuellt umgänge kännas pinsamt. När klimax närmar sig ökar risken för urinläckage. En del väljer därför bort sex, några bäddar med frottéplast, andra bryr sig inte så mycket om det. Av de kvinnor som läcker urin vid sex beräknar man att två tredjedelar läcker vid penetrering och en tredjedel under orgasm.

Men alla upplever inte detta som ett problem. En del har lärt sig hur de ska undvika akuta trängningar och läckage när de har sex: att kissa alldeles före en sexuell aktivitet och dricka lite under dagen. Hos en del ökar trängningskänslorna vid samlag då penis stöter emot slidans framvägg. Man kan då prova sig fram till samlagsställningar som minskar det trycket.

Har du trängningsinkontinens/en överaktiv blåsa kan du försöka träna blåsan att behålla mer urin och därmed kissa lite mer sällan. En annan hjälp kan vara avslappningsövningar eftersom stress förstärker osäkerhetskänslan. Det finns också receptbelagd medicin som kan användas.

Hur man hanterar problemet med urinläckage handlar mycket om ens egen och ens partners inställning till olika kroppsvätskor. Även om urinläckage kan vara genant så är det ingen katastrof. Berätta för din partner om situationen – nästan alltid bemöts detta med förståelse.

Genom att tömma blåsan kan du försöka undvika missöden under den sexuella aktiviteten. En handduk i sängen kan göra att eventuella missöden snabbt klaras av.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Fontänorgasm?
Varför väljer ni inte att skriva om fontänorgasmer i samband med detta? Kvinnan kanske har en fantastisk sexualitet som går att upptäcka om man inte skuldbelägger och kallar det urinläckage. Före fontänorgasm hör trängningar till och de utlöses av stimulans mot framväggen...

Sagt av: m 2016-09-07 11:29:38

Kontinet - nätverket om inkontinens
Kontinet – nätverket om inkontinens


Inkontinens är inte livshotande, men det innebär påfrestningar och begränsningar i det dagliga livet. Det vill Kontinet ändra på. Kontinet är nätverket för dig som lider av inkontinens. Här kan du få stöd, tips och hjälp av våra experter. Men framförallt så pratar vi om inkontinens, både högt och lågt.
Nätverket startades av Hillevi Caris, som själv drabbades av inkontinens under en period och vet hur svårt det kan vara. Via Kontinet möter du även andra med liknande erfarenheter, hur de tänker och känner och hur de har löst sina vardagsproblem.
Kontinet finns för att skall få veta mera om inkontinens, här finns det hjälp till höjd livskvalitet att få. Det kan röra sig om allt från tips om bäckenbottenträning och kost- och levnadsvanor till råd om hjälpmedel, läkemedel och operationer.
Välkommen till Kontinet. Vi ses på www.kontinet.se.

Vänliga hälsningar
Hillevi

Sagt av: Om du vill ha mer information om inkontinens 2010-03-21 12:48:30

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 
Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt