Tidig utlösning

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2011-05-26

Kommentera | 8 kommentarer

Vad som innefattas i begreppet tidig utlösning (prematur ejakulation) är inte helt enkelt att ringa in. Definitionen bygger på den enskildes upplevelse av att komma för tidigt, det varierar med andra ord från person till person. För en del handlar det om att få utlösning i stort sett direkt när man blir smekt eller i samband med penetration. För andra är det enbart kopplat till vaginalsamlag och en önskan om att man kunde ha penetrerande sex under än längre tid än vad man kan. Gemensamt för många är att tidig utlösning också definieras i relation till partnerns sexuella tillfredsställelse.

Den medicinska bedömningen av tidig utlösning är att inte kunna genomföra ett samlag längre än 1-2 minuter.

Även om beskrivningarna varierar så handlar det om svårigheter att kontrollera/fördröja utlösningen och att detta påverkar sexliv negativt.

Ett vanligt problem

Tidig/snabb utlösning är rätt vanligt. Ofta beror det på att man tycker att det är så skönt att det kan vara svårt att hålla tillbaka orgasmen. Men det kan även vara att man spänner sig och genom detta får svårare att hålla tillbaka utlösningen. En tredje vanlig orsak är att problemet hänger ihop med erektionssvårigheter. Om mannen är i behov av så kraftig stimulering och en fokusering på den egna njutningen för att behålla erektionen kan han därför ha svårt att klara av samspelet med en partner, till exempel genom en växelvis eller samtidig stimulering.

Tidig utlösning är oftast ett problem som heterosexuella par söker för och då kopplat till vaginalsamlag. Många har en idé om hur länge en ”normallångt” samlag varar och tycker inte att de kan leva upp till detta. Men det är inte ovanligt att upplevelsen av att komma tidigt finns, trots att man inte är snabbare än andra män i allmänhet. Exakt hur långt ett penetrerande samlag vanligtvis varar går egentligen inte svara på, men genomsnittet ligger snarare under 5 minuter än över 10, vilket kan förvåna många.

”Den gemensamma orgasmen” ställer också till det, att sexet är bättre om båda kommer samtidigt. Detta är dock inte det vanligaste, och svårt att få till. Ofta kommer ena parten först och sedan den andra.

Rådgivning och terapi

Om du har svårt att komma till rätta med problemet på egen hand så kan du söka samtalsbehandling hos en behandlare/terapeut med kunskap om sexuella problem. Teman som stress, prestation, självkänsla och relationer kan ofta vara viktiga områden att närma sig i behandlingen. Samtalen kan ibland kombineras med råd och upplysningar som syftar till ökad kontroll av kroppen genom ökad kroppskännedom.

Medicinsk behandling

Det finns idag ett läkemedel som är godkänt av läkemedelsverket för behandling av tidig utlösning. Läkemedlet är en selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI) och tiden till utlösning kan förlängas med i genomsnitt en till tre minuter. Läkemedlet, som skrivs ut av läkare, tas 1-3 timmar för sex.

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 8.  Per sida 

Kommer mycket för snabb !!
Jag har provat olika läkemedel för snabb utlösning, men funkar tyvärr inte med mej .... max en minut kommer jag !!!
Vad måste jag göra med detta problemet ?? någon som har ett annat tips till mig ??

Sagt av: Lorry 2014-10-13 23:06:04

svara snälla
hej! vad heter läkemedlet som hjälper för tidig utlösning?

Sagt av: Anonym 2014-08-12 21:59:44


Hej! Har testat Priligy 30 mg och måste säga att det funkar. Kan hålla på längre med det. Ska testa 60 mg nästa gång ( super-p-force.biz ). Problemet med dessa piller är ju att de är rätt dyra och man måste i princip planera några timmar i förväg att man ska ha sex, och det blir ju inte alltid riktigt som man tänkt sig.

Sagt av: Ariana 2013-06-13 14:49:47

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexuella problem

Bild på två tjejer i en säng

Bristande lust

Bristande lust är något som drabbar både kvinnor och män i alla åldrar. Bristande lust kan vara en upplevelse av att den sexuella lusten avtagit...

Läs mer
 
Nacken på en man
 

Erektionsproblem

Det är mycket vanligt att män någon gång under livet drabbas av erektionsproblem. Det drabbar män i alla åldrar, även om de är vanligare bland äldre män. Orsakerna är många och varierande.

Person i rullstol
 

Sex och fysisk skada

Ett fysiskt funktionshinder kan, men behöver inte, innebära en förändring eller svårighet i sexlivet. Här har vi samlat några artiklar med lite...

Bild på man som pratar i mobiltelefon

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet. Men går det att förhindra övergrepp över telefon? - Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Läs mer
 
Gå till frågelådan
 

Tips kring tidig utlösning

Variera teknik

Om du får utlösning snabbt när du har sex på ett visst sätt så är det viktigt att byta mellan olika tekniker eller att ha sex på ett sådant sätt att du kan hålla på längre. Tänk på att sex inte bara är penetrerande samlag utan så mycket mer. Att koncentrera sig på smekningar, kyssar, oralsex med mera kan göra att sexet varar längre.


Fokusera på partnerns njutning

En (tidig) utlösning betyder inte att sexet måste ta slut. Efter en första utlösning kan man fortsätta att smeka sin partner. Eller så gör man tvärtom. Att helt och hållet fokusera på partnerns njutning och tillfredsställelse och göra saker där hon eller han stimuleras först.


Var mindre aktiv

För många hjälper det också att vara lite mer passiv och inte styra det som sker. Att ligga på rygg och slappna av och låta partnern ta de sexuella initiativen kan hjälpa.


Minska känslighet

Bedövningskräm och kondomer kan minska känsligheten. Om du har sex med en annan person så bör du tänka på att i så fall använda kondom så att bedövningssalvan inte överförs på partnern. Även kondom utan bedövningskräm minskar känsligheten och kan vara en bra hjälp för många.


Start- och stoptekniken

Många kan träna upp förmågan att kontrollera sin utlösning. Enklast gör man det vid onani. När du känner att du är på väg att komma stannar du upp, helt och hållet, tills upphetsningen lagt sig och penis kanske mjuknat något. Därefter fortsätter du onanera tills du åter är på väg att komma och gör då ett nytt avbrott. Upprepa detta ett antal gånger innan orgasm. Ha tålamod, det kan ta några veckor innan du kan kontrollera din utlösning bättre.

 
Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt