Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

Publicerad 2012-12-19 | Uppdaterad 2012-12-20

Någon tittar på porr 50 timmar i veckan och sover för lite för att kunna fungera på jobbet. Någon har blivit påkommen med att onanera av en kollega. Någon tänder på barn och har samlat mod länge för att våga ringa och söka hjälp. Nu har det gått ett halvår sedan PrevenTell lanserades, hjälplinjen som ska förhindra övergrepp. Och telefonen går varm.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på man som pratar i mobiltelefon

En fjärdedel av alla som ringer till PrevenTell har köpt sex. Några har sålt. Medelåldern är 37-38, de yngsta är 16 och de äldsta är 77. Många känner att de använder för mycket tid åt tankar och fantasier som kretsar kring sex. Det har blivit struligt i relationen och ofta finner de ingen njutning alls i sexualiteten längre. Många mår dåligt i allmänhet, det är vanligt med svåra skamkänslor, depression eller psykiatriska diagnoser.

De flesta ringer mellan 10 och 14 på vardagar och PrevenTell har anpassat öppettiderna efter det. Ofta är det en partner som blivit orolig och fått personen att ringa. En del har hamnat i ett rättsärende. Det är däremot inte vanligt att det är skarpt läge, alltså att den som ringer precis är på väg att göra ett övergrepp.

De flesta som ringer är män men enligt initiativtagaren Katarina Öberg (ledamot i RFSU:s styrelse), är förvånansvärt många kvinnor.

- Vi har haft en strid ström av patienter sedan telefonlinjen öppnade. Vi visste att det fanns personer som behövde hjälp och vi ville underlätta för dem att hitta rätt. Ingen vet hur stort behovet är.

PrevenTell är Sveriges första hjälplinje vid oönskad sexualitet. Den invigdes i mars 2012 och är knuten till knuten till Centrum för andrologi och sexualmedicin på Karolinska sjukhuset.

Målet med telefonlinjen är att förebygga sexuella övergrepp genom att rikta sig mot personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet.

- Det är självklart inte så att vi förordar att man inte ska ha någon sexualitet. Det handlar om omfattningen och riktningen av den. En del hör av sig och frågar om de tittar för mycket på porr. Då brukar vi svara; vad är för mycket för dig? Sexualiteten ska inte leda till lidande eller vara ett hinder för att fungera, säger Katarina Öberg.

Hur är det att stötta personer som kanske förgriper sig på andra?

- Psykologer, terapeuter och sjuksköterskor är vana vid att lyssna och ta emot svåra saker. Man måste kunna vara empatisk och ge hänvisning och rådgivning oavsett vad det handlar om. Det gäller all vård. Vi försöker motivera dem som ringer att ta emot mer hjälp genom att komma hit. Hälften kommer hit efter att ha pratat med oss. Motivation till behandling är en bra bit på vägen. Vi vill sänka tröskeln för att ta hjälp.

Kan behandling hjälpa mot den här typen av problem?

- Absolut. Det går att kontrollera så att sexualiteten till exempel inte går ut över någon som inte vill.

Vilken effekt tror du att PrevenTell får för samhället?

- Jag tror att det har två effekter. Dels kan vi förhindra övergrepp och dels kan vi öka kännedomen om problematiken och verka förebyggande.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Våld och övergrepp

Bild på en man i en säng

Fler män anmäler våldtäkt

Metro rapporterar att 132 vuxna män anmälde att de utsatts för övergrepp under 2012. Här hittar du en lista på olika ställen att vända sig till om du blivit utsatt.

Läs mer
 
Gå till preventell.se
 
Fyll i enkäten, extern webbplats
 
Läs mer om RFSU-kliniken
 

Hitta rätt