Ömsesidighet

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2017-11-24

Kommentera | 0 kommentarer

Alla har rätt att bestämma om, när och hur de vill ha sex. Grunden för bra sex är ömsesidighet. Man ska ha en bra känsla innan, under, och efter det att man har haft sex. Det ska kännas positivt att vara med andra, oavsett om det handlar om att kyssas, ha samlag eller titta på porrfilm tillsammans.

I RFSU:s idéprogram står det att den enas frihet att vara, välja och njuta inte får leda till den andras ofrihet. Sexualitet ska bygga på ömsesidighet.

Alla har rätt att själva känna efter om de vill ha sex och om det känns bra när man har sex med andra. Man ska lita på sin känsla och respektera den. Om det inte känns bra kan man backa, vänta eller ändra sig. Kanske vill man senare eller en annan gång, men inte nu. Man är aldrig skyldig att ha sex eller att ställa upp på någonting sexuellt.

Vissa kan uppleva att det ibland är svårt att säga nej, att det kan kännas pinsamt och svårt. Då kan man visa med kroppen att man inte vill, till exempel vända sig bort eller inte besvara smek.

Andra kan tycka synd om partnern som kanske har förväntningar om sex. Det är viktigt att komma ihåg att man ska respektera sin känsla.

Ansvar att se andras gränser

Om man vill njuta tillsammans med andra är det viktigt att stämma av att de inblandade visar att de vill ha sex. Man har ett ansvar också för den andra i ett sexuellt möte. Man måste känna in situationen när man ska ha sex, så att den andra inte ska behöva vara med om något som inte känns bra. Man kan fråga, lyssna, känna.

När någon vill ha sex och tycker att det känns bra brukar personen visa det. Man kan berätta det och prata om att det känns bra eller göra ljud som visar att man njuter.

Titta och lyssna på den du har sex med, känn efter. Det hjälper dig att få reda på vad han eller hon gillar. Sex är ett samspel mellan människor.

Att säga nej

Ibland kan det kännas svårt att visa att man ångrat sig, man kan uppleva det som att man borde fortsätta om man börjat. Om man tänker så behöver man påminna sig om att man har rätt att det ska kännas bra och att man alltid har rätt att ångra sig. Sex är något ömsesidigt. Man ska vilja samma sak, samtidigt. Annars är det inte ömsesidigt. Att ha sex mot någons vilja är att utsätta den personen för ett sexuellt övergrepp.

Om man inte vill, kan man visa att man inte vill med kroppen, eller så kan man säga det.

Det är viktigt att försäkra sig om att det känns bra för alla parter när man har sex. Om den man till exempel hånglar med inte ger något gensvar med kropp, ljud eller ord, som visar att personen njuter och tycker det känns bra, då måste man sluta. Annars riskerar man att göra något som inte känns bra för den andra.

Man ska lita på sin känsla, respektera den och alltid respektera den man har sex med.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Våld och övergrepp

Bild på en man i en säng

Fler män anmäler våldtäkt

Metro rapporterar att 132 vuxna män anmälde att de utsatts för övergrepp under 2012. Här hittar du en lista på olika ställen att vända sig till om du blivit utsatt.

Läs mer
 

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

Man med mobil

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet.

Men går det att förhindra övergrepp över telefon?

- Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Gå till preventell.se (extern webbplats)
 
banner frågelådan
 

Oschysst behandlad på internet?

Bild från webbplatsen

Kränkt.se är en webbplats för dig som känner att du blivit oschysst behandlad på internet. Här får du enkla och kortfattade råd om hur vad du kan göra för att lösa problemet.

Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt