Våldtäkt

Publicerad 2009-12-30 | Uppdaterad 2016-08-16

Kommentera | 11 kommentarer
Bild på tjej som pratar i mobiltelefon.

Vad är en våldtäkt?

Våldtäkt är när någon tvingar en annan till samlag genom våld eller hot. Det är också våldtäkt när någon tvingar en annan att utföra eller tåla en sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförbar med samlag. De handlingar som brukar omfattas av våldtäktsparagrafen är vaginalt samlag, analsamlag, munsex (oralsex) eller att ha fört in föremål eller fingrar i en annan persons vagina eller analöppning.

Det räknas också som våldtäkt när någon har samlag, eller utför handlingar där kränkningen är lika allvarlig som enligt ovan och utnyttjar att den andra personen befinner sig i en särskilt utsatt situation. Det kan t.ex. vara då någon är väldigt full eller drogad, medvetslös, sovande, påverkad av psykisk störning eller med hänsyn till omständigheterna befinner sig i en särskilt utsatt situation.

Både män och kvinnor kan bli våldtagna.

Våldtäkt under 18 år

Att ha samlag med ett barn under 15 år eller genomföra annan sexuell handling som med hänsyn till kränkningens allvar är jämförlig med samlag, definieras som våldtäkt mot barn även om det inte förekommit hot eller våld. Det är våldtäkt även om den som är under 15 år har tagit initiativ och sagt att hen vill. Skyddslagen mot barn under 15 år tar inte sikte på att straffa två unga som är ungefär lika gamla från att ha sex med varandra utan att förhindra att barn utsätts för vuxnas sexualitet.

Det finns några undantag från 15-årsgränsen. Ett undantag är om 15-åring och en 14-åring har en kärleksrelation med varandra och de då har ömsesidigt sex med varandra. Då döms inte den äldre till något brott. Ett annat undantag är om en äldre person, t.ex. 25 år, har sex med någon som är väldigt nära 15-årsgränsen (14 år och 11 månader) och gärningen skulle ha varit straffri en månad senare. Då döms gärningsmannen för ett mildare brott som heter sexuellt utnyttjade av barn.

Det räknas också som våldtäkt mot barn när någon har sexuellt umgänge med ett barn mellan 15 och 18 år och barnet är avkomling, eller om den vuxne har ett särskilt ansvar för dem, såsom en styvförälder,  personlig assistent eller familjehemsförälder.

Vem våldtar?

Det allra vanligaste är att våldtäkten begås inomhus av någon den utsatta känner. Det kan vara svårt att definiera det som en våldtäkt om förövaren är någon man har ett förhållande med, tycker om eller känner väl.

Det kan för många vara svårt att inse att det var en våldtäkt om det började som ett samlag som man först ville genomföra, men sedan ångrade sig. Många som blir utsatta för sexuella övergrepp varken skriker eller gör fysiskt motstånd. Det kan ibland ge starka skuldkänslor efteråt och att man ifrågasätter om det verkligen var en våldtäkt.

Överfallsvåldtäkter, våldtäkter utomhus av någon man inte känner, är inte lika vanliga som våldtäkter t.ex. i hemmet. Ändå är det en överfallsvåldtäkt som de flesta kvinnor är rädda för, och som gör att många tjejer och kvinnor är oroliga att gå själva på kvällar och nätter, vilket hänger samman med medias bild av våldtäkt.

Ansvaret vilar på gärningsmannen, på den som våldtagit

Det är viktigt att komma ihåg att skulden och ansvaret ligger på den som utfört den kränkande handlingen. Det spelar ingen roll vem man är, vem den som våldtog är, eller hur våldtäkten gick till. Det spelar ingen roll hur den som utsattes för våldtäkten var klädd eller betedde sig, eller om hen haft sex med personen vid andra tillfällen, eller om man är gifta eller sambor eller sa ja först och sedan nej och blev tvingad. Man har rätt till sin kropp och att det ska kännas bra och man har alltid rätt att ångra sig.

Reaktioner

Alla reagerar olika på ett övergrepp som våldtäkt. Rädsla, chock och förvirring är mycket vanliga känslor. Det är vanligt att en person som blivit utsatt för våldtäkt lägger skuld och ansvar på sig själv. Många försöker glömma det som hänt och leva vidare som om det inte påverkar ens liv. Reaktioner kan komma långt efter en våldtäkt, ibland flera år efteråt.

Det är för många viktigt att få prata om det som hänt. Det hjälper, även om det har gått lång tid.

Man har rätt att få hjälp och stöd om man har blivit utsatt för en våldtäkt.

Polisanmäla våldtäkt

De flesta våldtäkter polisanmäls aldrig. Många våldtagna är rädda för att anmäla, särskilt om de levt tillsammans med den som våldtagit dem. Det går att polisanmäla våldtäkt flera år efter att den begicks.

Vart kan du vända dig?

Exempel på var du kan vända dig hittar du bland länkarna nedan.

Kommentarer

Visar 1-3 av 11.  Per sida 

Föreläsa om våldtäkter
Om man vill föreläsa om sina erfarenheter för att på så sätt kanske rädda andra från att hamna i samma sitation, vart kan man vända sig då?
MVH / Annelie

Sagt av: Annelie 2015-01-06 20:55:33

Svar till "Förvirrad"
Hej,
Om du vill ha tips, stöd eller svar härifrån rekommenderar jag att du vänder dig till vår frågelåda. Då får du svar av folk som jobbar med sådana här frågor: http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/Frageladan/
Om du vill prata med någon kan du vända dig till vår chatt som är öppen på måndagar mellan kl 19-20:
http://www.rfsu.se/sv/Sex--relationer/RFSU-chatten/
Ett tredje alternativ är att du hör av dig till en ungdomsmottagning om det finns någon sådan där du bor: http://www.umo.se/
Hoppas du hittar någon att prata med.

Sagt av: Emma, webbredaktör 2013-09-10 21:39:41

Hej!
Hade sex med en kille en gång, men så började det göra ont. Jag sa till honom att det gjorde ont, men han sa bara åt mig att slappna av och fortsatte i kanske 10 min. Det var inget våld inblandat, och jag gjorde inga direkta försök att putta bort honom, vågade inte. Han var mitt ex och visste att jag hade svårt att säga ifrån ordentligt (är konflikträdd), så jag kan inte låta bli att känna att han borde ha lyssnat och avbrutit. Det hände för snart 10 år sen, jag har inga planer på att anmäla, men jag är fortfarande förvirrad och vet inte om det räknas som våldtäkt, sexuellt tvång, eller något annat, vad anser ni? Jag kände mig fruktansvärt kränkt efteråt, och skämdes för att jag inte visat tydligare att jag inte ville. Pratade aldrig med någon om det som hänt, men mår fortfarande dåligt över det, ibland. Borde jag prata med någon, isåfall vem?

Sagt av: Förvirrad 2013-09-09 10:07:25

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Våld och övergrepp

Bild på en man i en säng

Fler män anmäler våldtäkt

Metro rapporterar att 132 vuxna män anmälde att de utsatts för övergrepp under 2012. Här hittar du en lista på olika ställen att vända sig till om du blivit utsatt.

Läs mer
 

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

Man med mobil

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet.

Men går det att förhindra övergrepp över telefon?

- Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Gå till preventell.se (extern webbplats)
 
banner frågelådan
 

Oschysst behandlad på internet?

Bild från webbplatsen

Kränkt.se är en webbplats för dig som känner att du blivit oschysst behandlad på internet. Här får du enkla och kortfattade råd om hur vad du kan göra för att lösa problemet.

Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt