Fyra av fem vågar inte anmäla sexuella övergrepp

Publicerad 2012-12-05 | Uppdaterad 2013-09-09

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på man med tejp över munnen.

Inka Rodriguez var kraftigt berusad när hon blev våldtagen av tre killar i en lägenhet. Polisutredningen lades ner, men hon är ändå glad att hon anmälde eftersom det kändes som en viktig markering.

När Josefin Bunner lämnade rättssalen 12 år efter att hennes släkting våldtog henne, kände hon sig oövervinnerlig. Trots att han bara dömdes till elva månader på öppen anstalt. Inka och Josefin är två av de modiga personer som berättar om sina upplevelser och polisanmälningar på den nya webbplatsen vagaanmal.se.

”Den där värsta dagen i mitt liv var också på sätt och vis den bästa, för jag har aldrig förut känt mig så stark.”Josefin Bunner berättar om rättegångsdagen på vagaanmal.se

Statistiken visar ett tydligt mönster. Fyra av fem som utsätts för sexuella övergrepp väljer att inte anmäla enligt BRÅ. Många känner skam och lägger skulden på sig själva för det som hänt. Det är också vanligt att de som utsatts är rädd att polisen inte ska tro dem. Därför skapades intiativet Våga anmäl av några privatpersoner som alla har erfarenheter av sexuella övergrepp. Syftet är att motivera fler människor anmäla sexualbrott de varit utsatta för.

Initiativtagarna pekar på tre starka argument för att anmäla.

  • För sin egen skull
  • För att synliggöra
  • För att förändra

- Detta initiativ är mycket bra då det sätter ljuset på frågor om sexuella övergrepp och att uppmana fler att anmäla dessa. Många tycks känna en hopplöshet inför att anmäla då få ärenden går vidare till domstol och sedan fällande dom. Att prata mer om dessa frågor är ett måste, men även att problematisera bilden av vem som utsätts för övergrepp och var övergrepp sker. Många sexuella övergrepp sker inom relationer eller mellan människor som känner varandra. Ett annat problem är att den bild som finns av övergrepp även kan försvåra för män att anmäla sexuella övergrepp, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros om initativet.

Programledaren och social medier-profilen Cissi Wallin och bloggaren Lady Dahmer (Natashja Blomberg) är två av initativtagarna. Diskussionen fortsätter på Twitter under hashtaggen #vågaanmäl.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Våld och övergrepp

Bild på en man i en säng

Fler män anmäler våldtäkt

Metro rapporterar att 132 vuxna män anmälde att de utsatts för övergrepp under 2012. Här hittar du en lista på olika ställen att vända sig till om du blivit utsatt.

Läs mer
 

Många ringer hjälplinjen som ska förhindra övergrepp

Man med mobil

En kan inte sluta kolla på porr, någon tänder på barn och någon annan köper sex. I mars öppnade PrevenTell, Sveriges första hjälplinje för personer som upplever att de inte kan kontrollera sin sexualitet.

Men går det att förhindra övergrepp över telefon?

- Absolut, säger Katarina Öberg, psykolog och klinisk sexolog.

Gå till preventell.se (extern webbplats)
 
Läs mer om initiativet Våga anmäl
 
banner frågelådan
 

Oschysst behandlad på internet?

Bild från webbplatsen

Kränkt.se är en webbplats för dig som känner att du blivit oschysst behandlad på internet. Här får du enkla och kortfattade råd om hur vad du kan göra för att lösa problemet.

Banner för RFSU-kliniken
 

Hitta rätt