Varför får jag ont i huvudet efter orgasmen?

Publicerad 2017-12-15 | Uppdaterad 2017-12-15

Den här frågan kommer ganska ofta till vår frågelåda. Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU:s klinik i Stockholm, gör en djupdykning i sexhuvudvärkens mysterium.

Kommentera | 0 kommentarer

Jag får ofta huvudvärk efter jag har haft sex. Jag älskar sex och alltid haft bra sex med de killar jag haft ihop det med, men det känns tråkigt att jag så ofta får huvudvärk efter en orgasm. Varför händer det?

Anonym frågeställare

Att vara upphetsad och att ha sex kan vara fysiskt ansträngande och något som kan utlösa ansträngningshuvudvärk. Att drabbas av huvudvärk efter sex är förstås tråkigt, men inget farligt och egentligen inte konstigare än att man kan drabbas av huvudvärk i samband med träning eller annan fysisk ansträngning.

Är sexhuvudvärk vanligt?

Till RFSU:s frågelåda kommer det ibland frågor från personer som drabbats av huvudvärk när de har sex eller efter de fått en orgasm. En del människor drabbas någon gång ibland, för andra händer det oftare. Vanligtvis släpper värken efter någon timme, men den kan också hålla i sig längre.

Huvudvärk i samband med sex kan drabba personer i alla åldrar och av alla kön. Om man har besvär med högt blodtryck så innebär det en ökad risk för huvudvärk. Blodtrycket höjs när man är upphetsad eller anstränger sig vid sex och förhöjt blodtryck kan ge huvudvärk.

Skulle man drabbas av en akut och intensiv smärta i huvudet som man inte känner igen och som inte går över bör man söka läkarhjälp eftersom detta kan vara ett tecken på något mer allvarligt. Det är dock väldigt sällsynt.

Hur blir man av med värken?

Huvudvärk i samband med sex botas på samma sätt som annan huvudvärk, till exempel genom vila och receptfria värktabletter. Om man drabbats flera gånger så är det förstås bra att försöka förstå vad ens egen huvudvärk hänger ihop med. Har man spända muskler runt axlar, nacke och käke som blir värre med fysisk ansträngning? Har man kroppen i någon ställning som är särskilt ansträngande?

Om man andas särskilt häftigt (hyperventilerar) så kan det också leda till huvudvärk. Genom att skaffa sig själv en bättre bild av vad som utlöser huvudvärken så kan man också se vad som behöver göras så att man slipper drabbas igen.

Bild: sxc.hu

Har du fått ont huvudet efter sex? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha
Banner veckans fråga
 

Får du ont i huvudet efter sex?

Banner frågelåda
 
Banner kliniken
 

Hitta rätt