Varför får jag ont i huvudet efter orgasmen?

Publicerad 2012-01-04 | Uppdaterad 2012-04-26

Den här frågan kommer ganska ofta till vår frågelåda. Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU:s klinik i Stockholm, gör en djupdykning i sexhuvudvärkens mysterium.

Kommentera | 10 kommentarer

Jag får ofta huvudvärk efter jag har haft sex. Jag älskar sex och alltid haft bra sex med de killar jag haft ihop det med, men det känns tråkigt att jag så ofta får huvudvärk efter en orgasm. Varför händer det?

Anonym frågeställare

Att vara upphetsad och att ha sex kan vara fysiskt ansträngande och något som kan utlösa ansträngningshuvudvärk. Att drabbas av huvudvärk efter sex är förstås tråkigt, men inget farligt och egentligen inte konstigare än att man kan drabbas av huvudvärk i samband med träning eller annan fysisk ansträngning.

Är sexhuvudvärk vanligt?

Till RFSU:s frågelåda kommer det ibland frågor från personer som drabbats av huvudvärk när de har sex eller efter de fått en orgasm. En del människor drabbas någon gång ibland, för andra händer det oftare. Vanligtvis släpper värken efter någon timme, men den kan också hålla i sig längre.

Huvudvärk i samband med sex kan drabba personer i alla åldrar och av alla kön. Om man har besvär med högt blodtryck så innebär det en ökad risk för huvudvärk. Blodtrycket höjs när man är upphetsad eller anstränger sig vid sex och förhöjt blodtryck kan ge huvudvärk.

Skulle man drabbas av en akut och intensiv smärta i huvudet som man inte känner igen och som inte går över bör man söka läkarhjälp eftersom detta kan vara ett tecken på något mer allvarligt. Det är dock väldigt sällsynt.

Hur blir man av med värken?

Huvudvärk i samband med sex botas på samma sätt som annan huvudvärk, till exempel genom vila och receptfria värktabletter. Om man drabbats flera gånger så är det förstås bra att försöka förstå vad ens egen huvudvärk hänger ihop med. Har man spända muskler runt axlar, nacke och käke som blir värre med fysisk ansträngning? Har man kroppen i någon ställning som är särskilt ansträngande?

Om man andas särskilt häftigt (hyperventilerar) så kan det också leda till huvudvärk. Genom att skaffa sig själv en bättre bild av vad som utlöser huvudvärken så kan man också se vad som behöver göras så att man slipper drabbas igen.

Bild: sxc.hu

Har du fått ont huvudet efter sex? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Kommentarer

Visar 1-3 av 10.  Per sida 

Sprängande huvudvärk vid sex
Jag har fått sprängande ont i bakhuvudet vid samlag dom senaste veckorna. Jag har aldrig haft så förut.Jag fick barn för tre veckor sen.Direkt när jag blir upphetsad så smäller det till.Måste ibland avbryta.Har inte vågat få orgasm längre efter första hemska huvudvärken.Det håller i sig i timmar efteråt.Ibland till nästa dag.Vad kan det vara?

Sagt av: Marika 2016-11-10 08:49:52

Huvudvärk vid orgasm måste komma från för lite luft
Jag har fått denna bakhuvudshuvudvärk några ggr under mina 45 år o tror att det måste bero på för lite luft till hjärnan, att man delvis GLÖMMER att andas

Jag grundar det på att:
-Det bara hänt när jag varit lite småtäppt i näsan efter förkylning
-Det har gått kort tid från första upphetsning till orgasm
-Jag kan få exakt samma huvudvärk vid första tyngre ansträngningar vid träning, innan jag kommit in i andra andningen, och då hjälper det bara att börja hyperventilera, alltså att TÄNKA på att andas kraftigt
-I dykarklubben hade jag alltid mest luft kvar i mina tuber efter lika långa dyk, men jag var också den enda som hade huvudvärk just i bakhuvudet som kändes precis likadan som eftervärken vid orgasm
-Eftersom värken också känns lite "gottont" o inte kommer alltid så tänker jag att det dessutom kanske är anledningen till att en del sägs vilja tycka om att bli halvstrypta före orgasm, vilket jag själv inte frivilligt vill testa, men samtidigt fortsätter jag träna, få orgasm o dyka också. Vi kanske därför uppfattar denna smärta olika.

Sagt av: Henrik 2016-09-04 08:22:39

Plötslig huvudvärk samt totalminnesförlust efter sex men också efter fysisk ansträngning .
Tidigare har jag vid några tillfällen efter sex och i samband med utlösningen fått intensiv huvudvärk(hände på Filippinerna några gånger förra året) sedan tappade jag bort minnet helt under låt säga 10-15 minuters tid. Kom inte ihåg mina koder till kortautomater mm utan var tvungen ta till laptopen där jag har koderna i excel men hade förstås också glömt inloggningen till laptopen. Tills slut släppte det och detta har hänt speciellt med en ung och mycket frapperande dam. Själv är jag 70 men i mycket god fysisk form. Har inte haft sexuella kontakter sedan oktober 2015 då jag ej har någon i Sverige. Nu idag hände det dock igen men då under ett fysiskt träningspass där jag cyklade intensivt och under ett stopp fullföljde 3X 20 armhävningar för första gången på ca 4 månader. Annars tränar jag hantlar men då är det inga problem. Ett tag efter armhävningarna förlorade jag mer eller mindre minnet. Dock uteblev huvudvärken vid detta tillfälle. Vad beror det på? Någon som vet.?

Sagt av: Goeran 2016-04-19 18:30:27

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha
Banner veckans fråga
 

Får du ont i huvudet efter sex?

Banner frågelåda
 
Banner kliniken
 

Hitta rätt