Varför får jag ont i huvudet efter orgasmen?

Publicerad 2012-01-04 | Uppdaterad 2012-04-26

Den här frågan kommer ganska ofta till vår frågelåda. Anna-Lena Näsström, barnmorska på RFSU:s klinik i Stockholm, gör en djupdykning i sexhuvudvärkens mysterium.

Kommentera | 11 kommentarer

Jag får ofta huvudvärk efter jag har haft sex. Jag älskar sex och alltid haft bra sex med de killar jag haft ihop det med, men det känns tråkigt att jag så ofta får huvudvärk efter en orgasm. Varför händer det?

Anonym frågeställare

Att vara upphetsad och att ha sex kan vara fysiskt ansträngande och något som kan utlösa ansträngningshuvudvärk. Att drabbas av huvudvärk efter sex är förstås tråkigt, men inget farligt och egentligen inte konstigare än att man kan drabbas av huvudvärk i samband med träning eller annan fysisk ansträngning.

Är sexhuvudvärk vanligt?

Till RFSU:s frågelåda kommer det ibland frågor från personer som drabbats av huvudvärk när de har sex eller efter de fått en orgasm. En del människor drabbas någon gång ibland, för andra händer det oftare. Vanligtvis släpper värken efter någon timme, men den kan också hålla i sig längre.

Huvudvärk i samband med sex kan drabba personer i alla åldrar och av alla kön. Om man har besvär med högt blodtryck så innebär det en ökad risk för huvudvärk. Blodtrycket höjs när man är upphetsad eller anstränger sig vid sex och förhöjt blodtryck kan ge huvudvärk.

Skulle man drabbas av en akut och intensiv smärta i huvudet som man inte känner igen och som inte går över bör man söka läkarhjälp eftersom detta kan vara ett tecken på något mer allvarligt. Det är dock väldigt sällsynt.

Hur blir man av med värken?

Huvudvärk i samband med sex botas på samma sätt som annan huvudvärk, till exempel genom vila och receptfria värktabletter. Om man drabbats flera gånger så är det förstås bra att försöka förstå vad ens egen huvudvärk hänger ihop med. Har man spända muskler runt axlar, nacke och käke som blir värre med fysisk ansträngning? Har man kroppen i någon ställning som är särskilt ansträngande?

Om man andas särskilt häftigt (hyperventilerar) så kan det också leda till huvudvärk. Genom att skaffa sig själv en bättre bild av vad som utlöser huvudvärken så kan man också se vad som behöver göras så att man slipper drabbas igen.

Bild: sxc.hu

Har du fått ont huvudet efter sex? Berätta gärna i kommentarsfältet.

Kommentarer

Visar 1-3 av 11.  Per sida 

SKALLEBANK
Tjena jag brukar själv få ont i huvudet efter sex brukar äna bli så att sex på lördan och framåt söndan/måndan kommer nackvärk som kryper upp mot huvudet och extrem skallebank så då köper man Alvedon/treo brus 500 mg och slänger i sig 2 st sådana brus tabletter sen släpper det rätt snabbt men kör även andnings övningar djupt andetag hålla andan så länge som möjligt och släppa ut så känner man hur musklerna bara släpper

Sagt av: HENRIK 2017-05-20 20:27:37

Sprängande huvudvärk vid sex
Jag har fått sprängande ont i bakhuvudet vid samlag dom senaste veckorna. Jag har aldrig haft så förut.Jag fick barn för tre veckor sen.Direkt när jag blir upphetsad så smäller det till.Måste ibland avbryta.Har inte vågat få orgasm längre efter första hemska huvudvärken.Det håller i sig i timmar efteråt.Ibland till nästa dag.Vad kan det vara?

Sagt av: Marika 2016-11-10 08:49:52

Huvudvärk vid orgasm måste komma från för lite luft
Jag har fått denna bakhuvudshuvudvärk några ggr under mina 45 år o tror att det måste bero på för lite luft till hjärnan, att man delvis GLÖMMER att andas

Jag grundar det på att:
-Det bara hänt när jag varit lite småtäppt i näsan efter förkylning
-Det har gått kort tid från första upphetsning till orgasm
-Jag kan få exakt samma huvudvärk vid första tyngre ansträngningar vid träning, innan jag kommit in i andra andningen, och då hjälper det bara att börja hyperventilera, alltså att TÄNKA på att andas kraftigt
-I dykarklubben hade jag alltid mest luft kvar i mina tuber efter lika långa dyk, men jag var också den enda som hade huvudvärk just i bakhuvudet som kändes precis likadan som eftervärken vid orgasm
-Eftersom värken också känns lite "gottont" o inte kommer alltid så tänker jag att det dessutom kanske är anledningen till att en del sägs vilja tycka om att bli halvstrypta före orgasm, vilket jag själv inte frivilligt vill testa, men samtidigt fortsätter jag träna, få orgasm o dyka också. Vi kanske därför uppfattar denna smärta olika.

Sagt av: Henrik 2016-09-04 08:22:39

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha
Banner veckans fråga
 

Får du ont i huvudet efter sex?

Banner frågelåda
 
Banner kliniken
 

Hitta rätt