Dags för sexuell revolution 2.0?

Publicerad 2013-07-11 | Uppdaterad 2014-06-09

Att känna sig trygg, snygg och kåt som kvinna idag, är det möjligt? Vad tycker de som vill bränna ”p-pillerkartan”? RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett rykande hett samtal om bra preventivmedel för alla. Medverkade gjorde Lena Marions, docent i gynekologi och obstetrik, Yonna Waltersson, tillförordnad chefredaktör på Dagens Arena och Nina Ruthström från Gotlands(t)rosorna.

Kommentera | 1 kommentar
Panelsamtal i Almedalen om preventivmedel

P-piller betraktas av många som en del av den feministiska revolutionen och Läkemedelsverket hävdar att inget preventivmedel är så välstuderat som p-pillret. Samtidigt menar allt fler röster att barnmorskorna och ungdomsmottagningarna måste bli bättre på att även lyfta fram andra sätt att skydda sig:

– Jag tycker att man som ung tjej borde få höra från början om riskerna och få välja själv. Vi begränsar oss själva om vi inte tar biverkningarna på allvar, menade Nina Ruthström från Gotlands(t)rosorna och en av initiativtagarna till uppropet Nej till p-piller.

Gynekologen Lena Marions menade istället att riskerna med p-piller riskerar att överdrivas och att tjejer blir rädda för att använda piller:
– Jag tror det varierar väldigt mycket bland de som idag äter p-piller. Vi försöker få de som upplever humörsvängningar att föra dagbok. Beskriva vad som händer i kroppen och sen kanske byta p-piller om en sort inte fungerar.

Nina Ruthström menade att vi tjejer har fått lära oss att vi ”ska” äta p-piller och att det är det normala. Hon efterfrågade en större öppenhet kring riskerna för nedstämdhet och förlorad sexlust:
– Det verkar ofta som att vi tjejer ska acceptera att så här är det för tjejer.
Yonna Waltersson från Dagens Arena lyfte det märkliga i att det forskats så lite om hur p-piller påverkar humör och annat. I andra länder har det varit lite mer debatt, men här i Sverige kommer diskussionen först nu – 50 år efter att pillret introducerades, påpekade Yonna Waltersson.

Om vi tittar på de preventivmedel vi har idag så har gått framåt och p-pillren ger mindre biverkningar, hävdade Lena Marions:

– De första p-pillren som kom hade ganska höga halter östrogen och gav ganska stora biverkningar. Sen har doserna minskat, vi har fått mindre biverkningar, det finns plåster och det har utvecklats bättre spiraler. 

Nina Ruthström påminde om att det idag finns hormonfria p-piller som man som ung tjej borde få höra mer om. Hon tycker också att landstingen borde gå in och subventionera även andra preventivmedel, inte bara p-piller och spiraler.

När det var dags för publikfrågor undrade en besökare vad panelen tycker om femidomer och varför är det så dyrt?
Panelen ville definitivt se mer av femidomen och önskade alla att den blir mer lättillgänglig. Kristina Ljungros från RFSU påpekade att de säljs via nätet hos RFSU, men att det inte har varit så stor efterfrågan hittills.

Publiken applåderade det faktum att Norrbottens län har infört fria preventivmedel för alla upp till 26 år, vilket gjort att antalet aborter i länet har minskat.

– Nu känner tjejerna att de kan prova sig fram och det behöver inte bli dyrt. Detta gör att fler tjejer vågar byta och prova olika sorter och det har gjort stor skillnad, sa en barnmorska i publiken.

– Vi har alla ett ansvar för att preventivmedel blir mer tillgängliga och att debatten breddas. Vi som opinionsbildare har ett ansvar, politiker har ett ansvar och även andra aktörer, påminde Yonna Waltersson.

Bland de framtidsvisioner som avslutade panelens samtal nämndes att preventivmedel borde bli gratis, att informationen blir bättre och att det kommer fler manliga preventivmedel, samt att man tar biverkningarna mer på allvar. 

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 


finns ju idag en mängd olika preventivmedel tillgängliga, hormonring, också känd som nuva ring är väldigt populär bland mina väninnor. även kapslar som sätts under huden tycks passa många bra. Sedan har jag även hört om sprutor du kan få. Tycker det är bra att det uppmärksammas att det finns flera alternativ än p-piller. Personligen älskar jag mina p-piller och skulle inte byta ut dem mot något, men det är ju en smaksak.

Sagt av: Anonym 2013-07-20 04:26:03

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Almedalen 2013

Panelsamtal i Almedalen om preventivmedel

Dags för sexuell revolution 2.0?

Vad tycker de som vill bränna ”p-pillerkartan”? RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett rykande hett samtal om bra preventivmedel för alla.

Läs mer
 
 

Politisk sexupplysning för S

På fredagseftermiddagen var det socialdemokraternas tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Hannah Bergstedt, S, riksdagsledamot, pratade med Kristina Ljungros och Pelle Ullholm.

 

Politisk sexupplysning för FP

På fredagsförmiddagen var det folkpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Barbro Westerholm, fp, talesperson i sjukvårds- och äldrefrågor, pratade med Kristina Ljungros om äldre och sex.

 

Politisk sexupplysning för M

På onsdagen var det moderaternas tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Ulrika Karlsson, ordförande i riksdagens SRHR-grupp, pratade med Kristina Ljungros om SRHR.

 

Politisk sexupplysning för V

På torsdagen var det vänsterpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Hans Linde, gruppledare i V, pratade med Kristina Ljungros...

 

Politisk sexupplysning för MP

På tisdagen var det miljöpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Mp:s migrations- och rättspolitiska talesperson, Maria Ferm, pratade med Kristina Ljungros om familjepolitik och surrogatmödraskap.

 

Politisk sexupplysning för KD

Först ut i RFSU:s sexualupplysning med de politiska partierna var Kristdemokraterna. KD:s gruppledare Emma Henriksson pratade med Pelle Ullholm och Kristina Ljungros.

 

Politisk sexupplysning för C

På lördagen var det centerpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Riksdagsledamot Solveig Zander pratade med Kristina Ljungros om sexköpslagen och fick därefter lära sig om storleken på klitoris av Pelle Ullholm.

Ulrika Arlert, Pelle Ullholm och Lena Lennerhed i panelen
 

Från Ottar till sex i särskolan

Fredagen i Almedalen bjöd på en sexualhistorisk exposé, där publiken fick veta hur sexualundervisningen förändrats och hur den kan se ut i särskolan 2013.

Följ oss på Instagram


 

Kalendarium

    Hitta rätt