Från Ottar till sexualkunskap i särskolan

Publicerad 2013-07-07 | Uppdaterad 2014-06-09

Varför behöver vi veta mer om den egna kroppen? Det var en av frågorna som ställdes på RFSU:s och UR:s seminarium i Almedalen om sexualupplysningens roll. Svaret är att alla har rätt till kunskap - oavsett om man var ung i Västerbottens inland på 50-talet eller om man är en tonåring i särskolan på ett Stockholmsgymnasium 2013.

Kommentera | 0 kommentarer
Ulrika Arlert, Pelle Ullholm och Lena Lennerhed i panelen

Idéhistorikern Lena Lennerhed började med att ge en exposé över hur sexualupplysningen sett ut genom tiderna med hjälp av Nisse Edwall från Utbildningsradion.

– På 30-talet handlade sexualupplysningen väldigt mycket om förutsättningar: hur kroppen funkar, om anatomi, reproduktion och preventivmedel. Man sålde kondomer och det fanns olika ombud runt om i Sverige. För kvinnan fanns det bara pesar, det var det enda preventivmedlet för kvinnor, berättade Lena Lennerhed.

Enligt Lennerhed visste de flesta hur barn blev till, men det fanns samtidigt mycket oro och okunskap.

RFSU bidrog till att etablera sexualupplysningen i skolorna, men samtidigt spelade Socialdemokraterna en viktig roll när de kom till makten. De ville ha en ny, modernare syn på sexualitet och under ett par decennier arbetade RFSU i medvind. 

– Sen blev det 60-tal och RFSU hamnade lite i bakvattnet. Det kom nya aktörer och RFSU var inte lika heta.

Enligt Lena Lennerhed präglades skolans sexualundervisning länge av ängslighet. Å ena sidan ville man upplysa, å andra sidan ville man inte väcka den björn som sover.
– ”Ge dem inga läxor!” och ”Låt dem inte rita av de anatomiska planscherna!” sa lärarna, berättade Lennerhed.

Pelle Ullholm, sexualupplysare på RFSU fick frågan varför det fortfarande behövs sexualupplysning idag:
– Vi behöver hela tiden ny kunskap. Samhället förändras och fler unga är tydliga med sin sexuella läggning. Det gör att nya frågeställningar dyker upp i takt med att normer ändras.

Ute i skolorna är det fortfarande lättare att diskutera porr om man delar på tjejer och killar, menar Ullholm:
– Det går åt rätt håll när det gäller lärarnas kunskaper och hur mycket de talar om sex och samlevnad, men det går fantastiskt långsamt.

Lena Lennerhed påminde om att vi hela tiden behöver prata om vad vi menar med sexualupplysning:
– På 1800-talet innebar sexualupplysning att man varnade för onani, vilket vi idag tycker är jättekonstigt. Idag handlar det om njutning, kåthet och identitet. Det handlar om vad man själv vill, tycker om och vad det är att sätta gränser. I USA innebär sexualupplysning för unga att lära dem avhållsamhet. Därför måste vi hela tiden prata om vad begreppet betyder.

Ulrika Arlert, redaktionschef på Utbildningsradion, berättade att UR just nu gör en stor satsning på sexualupplysning för elever i särskolan. De har samarbetat med tre särskolegymnasier för att få reda på hur tydlig man behöver vara och vad ungdomarna vill veta. När det gäller denna grupp unga är det viktigt att vara väldigt konkret, berättar Ulrika Arlert:
– Man ska säga ”barn i magen” istället för "gravid".

Om man inte har koll på sig själv och sin kropp har man än mindre koll på vad andra vill och vad deras gränser går. Här har UR:s program en viktig roll att fylla. För detta är fortfarande känsligt för många som abetar med unga i särskolan. Ulrika Arlert berättar om flickor som när de fått mens första gången blivit så rädda att de gömt sig i en garderob och trott att de ska dö.

– Oavsett om man har ett intellektuellt funktionshinder eller inte är sex svårt för många att prata om. Så detta är verkligen viktigt och nu får vi för första gången få ett material som är bra och genomarbetat, avslutade Pelle Ullholm. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Almedalen 2013

Panelsamtal i Almedalen om preventivmedel

Dags för sexuell revolution 2.0?

Vad tycker de som vill bränna ”p-pillerkartan”? RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros ledde ett rykande hett samtal om bra preventivmedel för alla.

Läs mer
 
 

Politisk sexupplysning för S

På fredagseftermiddagen var det socialdemokraternas tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Hannah Bergstedt, S, riksdagsledamot, pratade med Kristina Ljungros och Pelle Ullholm.

 

Politisk sexupplysning för FP

På fredagsförmiddagen var det folkpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Barbro Westerholm, fp, talesperson i sjukvårds- och äldrefrågor, pratade med Kristina Ljungros om äldre och sex.

 

Politisk sexupplysning för M

På onsdagen var det moderaternas tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Ulrika Karlsson, ordförande i riksdagens SRHR-grupp, pratade med Kristina Ljungros om SRHR.

 

Politisk sexupplysning för V

På torsdagen var det vänsterpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Hans Linde, gruppledare i V, pratade med Kristina Ljungros...

 

Politisk sexupplysning för MP

På tisdagen var det miljöpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Mp:s migrations- och rättspolitiska talesperson, Maria Ferm, pratade med Kristina Ljungros om familjepolitik och surrogatmödraskap.

 

Politisk sexupplysning för KD

Först ut i RFSU:s sexualupplysning med de politiska partierna var Kristdemokraterna. KD:s gruppledare Emma Henriksson pratade med Pelle Ullholm och Kristina Ljungros.

 

Politisk sexupplysning för C

På lördagen var det centerpartiets tur att delta i RFSU:s politiska sexualupplysning. Riksdagsledamot Solveig Zander pratade med Kristina Ljungros om sexköpslagen och fick därefter lära sig om storleken på klitoris av Pelle Ullholm.

Ulrika Arlert, Pelle Ullholm och Lena Lennerhed i panelen
 

Från Ottar till sex i särskolan

Fredagen i Almedalen bjöd på en sexualhistorisk exposé, där publiken fick veta hur sexualundervisningen förändrats och hur den kan se ut i särskolan 2013.

Följ oss på Instagram


 

Kalendarium

    Hitta rätt