Almedalen 2015

Publicerad 2015-06-17 | Uppdaterad 2016-06-27

Under årets almedalsvecka dammar vi av familjepolitiken! Under texten hittar du vårt program.

Kommentera | 2 kommentarer
Bild på ett barn som håller upp en regnbågsflagga och texten "Love makes a family"

Familjer måste kunna se olika ut. Men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för många. Familjer kan bestå av en eller flera vuxna, de kan innehålla ett, flera eller inga barn. Barn kan växa upp med en eller flera föräldrar och kan ha nära relationer till flera andra vuxna. Vi kan bilda familj tidigt eller sent i livet, eller flera gånger om. Dagens familjepolitik bygger i grunden på ålderdomliga värderingar och har blivit lappad och lagad många gånger.

Detta lapptäcke är på många sätt bristfälligt. RFSU vill därför att familjepolitiken görs om från grunden och anpassas till hur verklighetens familjer faktiskt ser ut. Vad tycker du? Under almedalsveckan vill vi höra dina tankar kring framtidens familjepolitik! Varje dag kommer vi att ställa en brännande sexualpolitisk fråga, i vårt tält och i sociala medier.

För RFSU handlar familjepolitik bland annat om:

  • Billiga preventivmedel. Vi vill att ungdomar ska kunna välja bland alla receptbelagda preventivmedel till subventionerat pris för att få det preventivmedel som passar dem bäst och på så vis kunna välja när och om de vill skaffa barn.
  • Fler föräldrar. Vi vill att det ska vara möjligt att vara fler än två vårdnadshavare till ett barn.
  • Rätt till sina föräldrar. Idag får inte barn till gifta, samkönade par per automatik sina föräldrar rättsligt erkända, till skillnad mot olikkönade, gifta par. Det kan innebära stora problem för barn och föräldrar och måste ändras.
  • Satsa på ofrivilligt barnlösa. Vården för ofrivilligt barnlösa måste förbättras så att även ensamstående får rätt till assisterad befruktning och att assisterad befruktning också ska omfatta syskonförsök. Vården ska vara lika bra i hela landet. Vi vill också öka tillgången till sperma- och äggdonatorer och att det ska bli tillåtet med embryodonation.
  • Dela föräldradagarna lika. Alla vuxna som blir föräldrar ska ha samma ansvar och rättigheter. Vi vill att föräldraförsäkringen ska individualiseras. Det ska också vara möjligt att ge föräldrapenning till andra vuxna som står barnet nära.

Foto: Purple sherbet photografy/Flickr

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 


Självklarr ska alla barn få sina föräldrar juridiskt erkända men den faderskapspresumption som finns idag är faktiskt inte bindamde för föräldrarna. Där finns varken erkännande, avtal ellr domstolsbeslut utan vem som helst av föräldrarna kan kräva en faderskapsutredning senare. Om det då visar sig att barnet har "fel" pappa så förlorar hen sin ena vårdnadshavare.
INGET BARN SKA HA SIN JURIDISKA STATUS BASERAD ENBART PÅ FÖRÄLDRARNAS GODA VILJA!

Sagt av: Eva 2015-06-30 14:52:05

Män då?
Skall ensamstående män inte få hjälp med att skaffa barn?

Sagt av: Fredrika 2015-06-29 14:57:22

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

 

"Vi har den största ungdomsgenerationen i mänsklighetens historia"

Hösten 2015 ska FN besluta om 17 nya hållbara utvecklingsmål, den så kallade Post 2015-agendan. Hur ska ungas sexuella och reproduktiva...

Bild på företrädare från ungdomsförbunden
 

Framtidens makthavare duellerade om familjepolitik

Hur ser de politiska ungdomsförbunden på frågor som värdgraviditet/surrugatmödraskap, embryodonation, gratis p-piller och aborträtten? RFSU bjöd in...

 

RFSU:s tält

Bild från RFSU:s tält 2014

Tältet är öppet måndag-torsdag, kl 10-18. Vi är på samma plats som förra året; Skeppsbron H116, mitt emot Joda bar.

 

Miniseminarier varje eftermiddag, kl 14-14.30!

 

Måndag: Sluta twittra, börja klittra
Ta en välbehövlig paus från det politiska påverkansarbetet och unna dig en stund av klittrande. Kom och få bra tips på hur du kan klittra skönt.

 

Tisdag: Kukkunskap
Visste du att utlösning och orgasm är olika saker? Det och mycket annat får du höra vid en kort lustfylld genomgång av kukens anatomi.

 

Onsdag: BDSM for dummies
En kort genomgång av vad BDSM-F för dig som inte har några kunskaper men är intresserad av att lära dig mer.

 

Torsdag: Fittfakta

Visste du att klitoris är 8-10 cm lång och det vi kan se enbart är toppen på ett isberg? Det och mycket annat får du höra vid en kort lustfylld genomgång av fittans anatomi.

 

Hitta rätt