Framtidens makthavare duellerade om familjepolitik

Publicerad 2015-07-03 | Uppdaterad 2015-07-03

Hur ser de politiska ungdomsförbunden på frågor som värdgraviditet/surrugatmödraskap, embryodonation, gratis p-piller och aborträtten? RFSU bjöd in till en okonventionell – och fysiskt rörlig – debatt om framtidens sexualpolitik.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på företrädare från ungdomsförbunden

Seminariet i Almedalen förvandlades till en värderingsövning när framtidens makthavare flyttade runt på scenen, genom att svara ja eller nej på en rad frågor kring familje- och jämställdhetspolitiken.

RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros inledde samtalet med att fokusera på frågan om ofrivillig barnlöshet.

”De här barnen är redan födda.”Rasmus Törnblom (MUF) om värdgraviditeter

– Vi behöver ett omtag i familjepolitiken. Den kan inte bara omfatta de som redan har barn, utan bör också omfatta alla de som har problem att bilda den familj man önskar.

När dagens första fråga, den om värdgraviditet lyftes, poängterade flera av debattörerna att frågan är alltför komplicerad för att leverera ett enkelt ja eller nej. Flera valde en mittimellan-position, bland andra Ellinor Eriksson från Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU.

– Vi har hittills varit skeptiska till att tillåta värdgraviditet på grund av vår feministiska övertygelse. Det ojämlika maktperspektivet gör frågan svår att reglera. Å andra sidan föds de här barnen redan idag, och Sverige kan vara ett land som klarar av att skapa ett bra regelverk.

Ung vänsters Hanna Cederin pekade på forskning om surrugat-mamma-industrin, och kvinnors utsatthet i fattiga länder. Även Grön ungdoms Hanna Lidström beskrev en risk för att fattiga kvinnors kroppar betraktas som behållare, om barn uppfattas som en rättighet i den rika världen. Rasmus Törnblom från Moderata ungdomsförbundet (MUF), argumenterade istället för lagligt reglerad värdgraviditet.

– De här barnen är redan födda och om frågan förblir oreglerad finns en stor risk att de drabbas av stigmatisering.

I andra frågor var de politiska skiljelinjerna tydligare. De två röda partierna argumenterade varmast för gratis p-piller. SSU och MUF utmanade varandra i en tävling: vilket ungdomsförbund kan mest effektivt påverka moderpartiet i progressiv riktning. I frågan om embryodonation gick skiljelinjen istället mellan liberaler och konservativa. Edvin Bernhardsson från Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU) menade att den genetiska kopplingen mellan barn och föräldrar är viktig.

”Man ska inte mixtra med den genetiska kopplingen mellan moder och barn.”Edvin Bernhardsson (KDU)

– Man ska inte mixtra med den genetiska kopplingen mellan moder och barn, sade han.

Uttalandet bemöttes skarpast av Linda Nordlund från Liberala ungdomsförbundet (LUF).

– Hur ser du då på adoptioner? Det är inte biologiska band som skapar kärlek. Frågan är: vem klappar barnet när det gråter? Det är där kärlek växer.

Samma duell uppstod i frågan om aborträtten. Ska vårdpersonal kunna vägra att assistera vid aborter på grund av sin personliga moral? Mer specifikt handlade diskussionen alltså om det som vissa konservativa beskriver som samvetsfrihet, eller det som aborträttsrörelsen beskriver som vårdvägran. Edvin Bernhardsson (KDU) menade att var och ens personliga övertygelse måste gälla, och jämförde med länder som infört legal dödshjälp.

– Om man blir barnmorska har man istället ett kall att utföra goda saker.

Linda Nordlund (LUF) fick sedan dagens längsta applåd efter att hon gjort det personliga politiskt genom att referera till en egen upplevelse av hur svensk vårdpersonal ifrågasatt hennes rätt att bestämma över sin egen kropp.

”Det låter fint med samvetsfrihet, men det är inget annat än vårdvägran.”Linda Nordlund (LUF)

– Jag blev oplanerat gravid som 22-åring när jag precis inlett mina studier. Av en barnmorska fick jag höra att ”mitt undermedvetna ville att jag skulle bli med barn”. Den extrema skuld och skam som det bemötandet skapade var det värsta jag har varit med om. Det låter fint med samvetsfrihet, men det är inget annat än vårdvägran.

Nordlund argumenterade också för att utländska kvinnor som nekas denna rättighet i sina hemländer ska kunna ha rätt till en abort i Sverige.

Dagens välbesökta värderingsövning avslutades med en fråga om framtidsvisioner. Rasmus Törnblom (MUF) knöt an till det globala perspektivet:

– Om tio år hoppas jag att Sverige är en humanitär stormakt, en stark kraft i världen för en progressiv sexualpolitik. Det är dags att växla upp de här frågorna i utrikespolitiken.

Text: Rasmus Malm

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Almedalen 2015

 

"Vi har den största ungdomsgenerationen i mänsklighetens historia"

Hösten 2015 ska FN besluta om 17 nya hållbara utvecklingsmål, den så kallade Post 2015-agendan. Hur ska ungas sexuella och reproduktiva...

Bild på företrädare från ungdomsförbunden
 

Framtidens makthavare duellerade om familjepolitik

Hur ser de politiska ungdomsförbunden på frågor som värdgraviditet/surrugatmödraskap, embryodonation, gratis p-piller och aborträtten? RFSU bjöd in...

 

RFSU:s tält

Bild från RFSU:s tält 2014

Tältet är öppet måndag-torsdag, kl 10-18. Vi är på samma plats som förra året; Skeppsbron H116, mitt emot Joda bar.

 

Miniseminarier varje eftermiddag, kl 14-14.30!

 

Måndag: Sluta twittra, börja klittra
Ta en välbehövlig paus från det politiska påverkansarbetet och unna dig en stund av klittrande. Kom och få bra tips på hur du kan klittra skönt.

 

Tisdag: Kukkunskap
Visste du att utlösning och orgasm är olika saker? Det och mycket annat får du höra vid en kort lustfylld genomgång av kukens anatomi.

 

Onsdag: BDSM for dummies
En kort genomgång av vad BDSM-F för dig som inte har några kunskaper men är intresserad av att lära dig mer.

 

Torsdag: Fittfakta

Visste du att klitoris är 8-10 cm lång och det vi kan se enbart är toppen på ett isberg? Det och mycket annat får du höra vid en kort lustfylld genomgång av fittans anatomi.

 

Hitta rätt