Vår tids största skandal – mödradödlighet

Publicerad 2008-07-10 | Uppdaterad 2010-01-02

Hur kommer det sig att det dör en kvinna varje minut för att hon inte har tillgång till mödrahälsovård – och att inget görs för att stoppa det? Det diskuterades på RFSU och 09-nätverkets seminarium ”Mödradödlighet – milleniemålet som glömdes” på torsdagen.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på paneldeltagarna.

Varje minut dör en kvinna i världen i samband med graviditet. Professorn Staffan Bergström är gynekolog och läkare, han inledde med att berättsa hur läget ser ut i världen. Han har sett hur kvinnor dör som flugor för att de inte hinner till sjukhus i tid, inte har fått tillgång till grundläggande mödravård eller lider av en bristsjukdom. 600 000 kvinnor per år dör för att de blir gravida. Det är drygt en varje minut.

Hur kan vi agera tillsammans för att minska mödradödligheten, var den fråga som diskuterades. Deltagare var Staffan Bergström, professor vid Karolinska institutet, Åsa Regnér, generalsekreterare för RFSU, Lena Ag, generalsekreterare i Kvinna till Kvinna, Gabi Björsson, Afrikagrupperna, Maja Åberg, Amnesty och Klas Hansson, Svalorna Latinamerika. Moderator var journalisten och författaren Karin Alfredsson.

7 miljoner blivande mödrar dör – per år

Den undermåliga förlossningsvården dödar ca 7 miljoner blivande mödrar och barn per år. Ändå ses inte mödradödlighet som den gigantiska katastrof det är.

– Om man jämför med att fler personer dör av komplikationer vid graviditet än vad det dör människor i aids, malaria och tuberkulos tillsammans, så förstår man vidden av den här globala katastrofen, sade Staffan Bergström.

Det finns många orsaker till mödradöd, bland annat blödningar, komplikationer vid illegala aborter (250 dödsfall varje dag), barnsängsfeber och eklampsi (svår blodtryckssjukdom).

En procent av alla mödradödsfall sker i den rika världen, men det är däremot den vanligaste dödsorsaken bland kvinnor i åldern 15-45 i fattiga länder, berättade Bergström.

En skandal för vår tid

Att kvinnor dör för att de är gravida handlar om brist på folkhälsoupplysning, fördröjning (att det tar lång tid att komma till sjukhus) om ekonomi, infrastruktur, och tillgång till preventivmedel och reproduktiv hälsa.

– Det är en skandal för vår tid, vi kan inte blunda längre, sade Staffan Bergström. 50 miljoner aborter görs i världen varje år. Cirka 90 000 unga kvinnor varje år dör av aborter.

- Det är en man made disaster, fortsatte han.

Enligt FN:s Kairokonferens som hölls 1994 , skulle det kosta 17 miljarder dollar per år att förbättra den reproduktiva hälsan.

– Pengarna finns, och det är inte tekniskt omöjligt, det är bara fråga om politiska beslut, inget annat, sade Bergström.

Fler bör engagera sig

Karin Alfredsson, som även är en av RFSU:s ”Mammaambassadörer”, läste ett stycke ur sin bok 80 grader från varmvattnet, som handlar om en svensk läkarstudent som ålker till Zambia och drabbas av insikten om omfattningen av mödradöden och börjar jobba för kvinnors rätt till hälsa. Hon uppmanade fler till att engagera sig.

Lena Ag, ordförande för Kvinna till Kvinna menade att sexuell och reproduktiv hälsa har stor bäring på konflikter, som påverkas negativt av att kvinnor inte får tillgång till vård och har makt över sin egen kropp. Makten över den egna kroppen är en förutsättning för att kvinnor ska kunna delta i samhället.

Klas Hansson från Svalorna Latinamerika berättade att situationen i Latinamerika är katastrofal på vissa platser, och till exempel i Nicaragua är abort helt olagligt. Där finns mycket att göra.

– Jag är 53 år, frisk, har fött tre barn och ser med ganska obekymrad glädje fram emot mitt första barnbarn, sade Gabi Björsson från Afrikagrupperna. Hade jag bott i Södra Afrika hade jag – om jag inte dött vid den första förlossningen – gjort det vid den andra.

Maja Åberg från Amnesty pratade om upplysning och abort som självklara rättighetsfrågor, och beskrev med exempel från Peru och hur illa sjukvårdssystemet fungerar där.

Det är gubbarna som styr

Åsa Regnér talade om att hon drivs av en konstruktiv ilska, och att den omsätts bland annat i den kampanj som RFSU driver för att minska mödradödligheten, Mammakampen, och att det är viktigt att driva på och försöka lyfta denna fråga mot politiker, och i media.

Varför är mödradödligheten inte en prioriterad fråga i utrikespolitiken och biståndspolitiken? Panelen var överens om att ett skäl är att det inte är de fattiga kvinnorna som styr världen, det är gubbar som har råd att betala för sin sjukvård. De ser inte problemen och orättvisan.

Laddad fråga – kvinnns kropp tabu

Ett annat är den moraliska aspekten, att i länder där kyrkan har en stark ställning är kvinnans kropp tabu och därför blir frågor kring kropp och sexualitet väldigt laddade.

– Könsstereotypa roller förstärks i ett samhälle under press och konflikt, sa Lena Ag från Kvinna till Kvnna. Det ökar det sexuella våldet som ofta riktat mot kvinnorna, och plötsligt kvinnans rörelsefrihet och makten över sin egen kropp slutar existera. För att kvinnor ska kunna gå ut och göra sina röster hörda, måste de också kunna vara friska och säkra, menade Lena Ag.

När Amnesty gick ut med att de anser abort är en mänsklig rättighet så kom direkt en bannbulla från Vatikanen om att ingen ”god katolik” bör vara medlem i Amnesty eller stödja deras arbete, vilket visar på sprängkraften i frågor som handlar om mödrahälsa och abort, menade Maja Åberg.

Karin Alfredsson ställde frågan: Vad ska 09-nätverket göra för att få politikerna att bry sig om att kvinnorna dör?

Åsa Regnér manade till handling:

– Frågan om kvinnors liv måste upp på agendan, och det kräver politiskt mod.

– Vi måste gå på dem som har makten att besluta om hur pengarna ska fördelas som en blåslampa, menade Staffan Bergström.

Panelen talade också om att Sverige måste utmana de intressen i Europa som säger att kvinnor inte har rätt till sin egen kropp, den katolska kyrkan och andra moralkonservativa krafter. Och kräva resurser.

Manifest inför ordförandeskapet i EU

09-nätverket presenterade under Almedalen ett manifest där de samlat de viktigaste punkterna med förslag på hur politikerna ska driva frågan i EU. Sveriges ordförandeskap i EU under 2009 är en unik chans att sätta frågan om kvinnors liv på agendan.

Staffan Bergströms citerade en läkarkollega från Egypten: ”Det går att rädda kvinnors liv, men världen måste bestämma sig för att deras liv är värda att rädda.”

Text och bild: Carolina Hemlin

Paneldeltagarna bilden, från vänster: Åsa Regnér, RFSU, Staffan Bergström, Karolinska institutet, Gabi Björsson, Afrikagrupperna, Klas Hansson, Svalorna Latinamerika, Lena Ag, Kvinna till kvinna, Maja Åberg, Amnesty.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Almedalen 2008

Bild från montern.
 

Många nyfikna på RFSU

Efter ett kraftigt ihållande regn kom en solen välkommet tillbaka till Visby på måndagseftermiddagen. RFSU:s monter kunde åter sättas upp och såväl...

Bild på Birgitta Ohlsson
 

Feminism och kapitalism – hur hänger de ihop?

Seminarieprogrammet under Almedalsveckan är fullspäckat och spänner över ett brett fält, men påfallande få tar upp ämnen kring sexualitet,...

 

RFSL i sittprotest mot Sd

I Sverige råder åsiktsfrihet. Den utnyttjar Nationaldemokraterna väl här på Almedalen. Varje dag vid partiledartalet kl 19.00 står de där med en...

 

Sexspaning på apoteket i Visby – en dildo om dagen

Inne på apoteket för att köpa öronproppar bland turister som köper solskydd och resorb ser jag plötsligt två fina hyllor med RFSU:s nya Trust in...

Bild på en person i en bar.
 

Fri abort i EU och macka, tack!

Rätten till abort är en fundamental frihetsfråga, menade Birgitta Ohlsson (fp) på RFSU:s seminarium om rätten till abort i Europa.

Bild på publik och scen.
 

RFSU på biståndstorget

Åsa Regnér pratade idag på Östersjötorget, som är arenan för biståndsfrågor under Almedalsveckan. Hon lade fokus på vad som brukar kallas ”den gömda...

 

Inte självklart att kvinnor har rätt att välja abort

Hård tvekamp rådde när Aktuellt i Politikens Eric Sundström debatterade mot Roland Poirier Martinsson, konservativ profil och filosof samt chef för...

 

"Vi måste prata med bönder på bönders vis"

Miljöpartiets Gunvor G Ericsson pressades hårt av RFSU:s Julia Schalk under torsdagens "heta (gyn)stol" där 09-nätverket frågar ut politiker under...

Bild på paneldeltagarna.
 

Vår tids största skandal – mödradödlighet

Hur kommer det sig att det dör en kvinna varje minut för att hon inte har tillgång till mödrahälsovård – och att inget görs för att stoppa det? Det...

Bild från mingel i Almedalen
 

75-årsmingel ut i det fria

På onsdagseftermidagen ordnade RFSU ett välbesökt mingel i en trädgård i Visby, för att fira 75-åringen – det vill säga RFSU. Solen sken, maten var...

Hitta rätt