Hur kunde hon leva som om det inte fanns

Publicerad 2010-05-20 | Uppdaterad 2013-11-07

Kommentera | 4 kommentarer
Del av filmaffischen, bild på en brud.

När Lillemor är nitton år gammal åker hon till Frankrike och träffar där en man som hon blir kär i. Han bär på hiv, som överförs till Lillemor. När Lillemor får sitt hiv-besked bestämmer hon sig för att bara berätta för sina föräldrar, sedan förtränger hon det. Hon flyttar från sin hemstad till en annan, långt bort. Såsmåningom gifter sig Lillemor och får två barn, utan att berätta för någon om sin hiv-status. En dag kommer det fram och Lillemor polisanmäls och döms till två och ett halvt års fängelse för försök till grov misshandel. Hon har inte överfört hiv till sin ex-make eller till något av barnen.

Detta är starkt porträtt av en kvinna som inte kan berätta – som knappt ens kan tänka tanken att hon bär på hiv. Se den! Diskutera den! Och fundera på hur du tycker att den svenska lagstiftningen fungerar.

Se trailern

This text will be replaced

 

Kommentarer

Visar 1-3 av 4.  Per sida 

Ni skriver fel!
I introduktionen framställer ni det som hon helt hade förträngt sin sjukdom. Det är ju inte sant. Hon tog ju bronsmediciner varje dag! Hon besöker sin HIV-läkare under tiden hon håller det hemligt för sin familj! Hon säger till och med i dokumentären att hon är medveten om att hon håller sjukdomen hemlig för sin man. Det finns inga ursäkter för att ljuga. Det finns inga ursäkter för att risker att smitta dina barn med en allvarlig sjukdom. Det finns inga ursäkter för att riskera smitta din man med en livsfarlig sjukdom. Inga som helst ursäkter. Det går inte att bortförklara. Hon var egoistisk. så enkelt.

Sagt av: dn 2010-11-30 12:10:49

det är konstigt, det där
En sak har jag svårt att tro. Hon försöker framställa det som att hon inte fattade hon fortfarande bar på viruset, eftersom det var icke-mätbara nivåer av det i blodet. Det där låter väldigt osannolikt faktiskt. Tror att hon var mer eller mindre medveten om risken med oskyddat sex som hon utsatte sin man för (vilket tydligen förekom under hela tiden).

En annan sak är dock hennes man. Okej att hon utsatte honom för fara och så, men att han faktiskt satte henne dit har jag faktiskt rätt svårt att förstå... Han skickade sina barns mor i fängelse! Ingen skada skedde ju varken på honom eller på barnen! Märkligt, det där. Okej att han hade lämnat henne, men att anmäla, nej det hade inte jag gjort i varje fall.

Sagt av: Tomten 2010-11-29 18:35:13

MEN! det är misshandel mot barnen att inte få träffa sin mamma!!!
Kära nån! Hur tänker man i lagstiftningen angående BARN?? De måste väl få ha rätten till sin mamma!? Hon är en lika bra mamma trots att hon inte VÅGADE och KUNDE säga att hon hade en smitta! Och det är så fruktansvärt ORÄTTVIST att inte barnen får vara med sin EGEN MAMMA! DE HAR RÄTT TILL DET! NÅGON MÅSTE FÖRA DERAS TALAN!
Detta är lagstiftad TORTYR!

Sagt av: Eva 2010-11-28 20:48:29

Sida:

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Hiv och aids

ICASA 2011
 

Direkt från Addis Abeba

Just nu pågår ICASA, en internationell konferens om hiv och könssjukdomar i Etiopien. Vår styrelseledamot Tove Larsson rapporterar från homofobidiskussioner och aktuella kondomstrategier.

Bild på Katarina Lindahl och Mama Salma Kikwete
 

”Vi måste behandla alla barn som vore de våra egna”

Tanzanias första dam, Mama Salma Kikwete, besökte RFSU måndagen den 19 februari. Presidentfrun är i känd för sitt engagemang i kvinnofrågor och i...

Ljuslyktor
 

Liv med hiv

Med 1980-talets epidemi i färskt minne är hiv något som finns i allas medvetande. Men det är viktigt att vi inte glömmer. Bodil Sjöström berättar om...

Bild på två unga som går iväg.
 

Ny rapport visar nya sexualvanor

I dag, 22/1 2008, presenterar Socialstyrelsen rapporten Hiv/aids i Sverige 1987-2007, om svenskars kunskaper, attityder och beteende kring hiv och...

Så tycker vi

Hiv, brott och straff

Hiv är en komplicerad fråga tycker många. Ordet "smitta" kan väcka rädsla och ilska. RFSU vill minska spridningen av hiv. Vi är oroliga för hur våra lagar påverkar dem som är hiv-positiva. 

 

Med skriften "Hiv, brott och straff" vill vi ge dig en bild av de problem rättspraxisen i Sverige skapar. Det är inte bara personer som lever med hiv som drabbas.

Kriminalisering hindrar inte spridningen

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Men går det att hindra spridningen av hiv med hjälp av lagar? Eller leder det bara till stigmatisering och kriminalisering av hiv-positiva? 29 november 2011 gjorde RFSU, RFSL och Hiv-Sverige ett försök att reda ut frågan.

Se och lyssna på tal och seminarier från hiv-konferensen

Se, lyssna och ta del av intressanta presentationer och spännande diskussioner som ägde rum under konferensen i Wien, juli 2010. Ett urval av varje dags händelser spelades in och finns tillgängligt som film och/eller ljudfiler.

Hitta rätt