Hiv, brott och straff - en skrift om den svenska hivpolitiken

Publicerad 2011-12-09 | Uppdaterad 2014-12-01

Ladda ner och läs direkt på webben.

Kommentera | 0 kommentarer
Hiv, brott och straff

Hiv är en komplicerad fråga tycker många. Ordet "smitta" kan väcka rädsla och ilska. Sverige är världsledande när det gäller antalet åtal och domar i relation till antalet människor som lever med hiv (drygt 5 000).

RFSU vill minska spridningen av hiv. Men är stränga lagar och hårda straff rätt väg att gå? Vi tror inte det.

Vi tycker att den svenska hivpolitiken till stora delar är rättsosäker, stigmatiserande och kontraproduktiv. Vi är oroliga över siffrorna och vilka konsekvenser den svenska rättstillämpningen får.

Med skriften "Hiv, brott och straff" vill vi ge dig en bild av de problem rättspraxisen i Sverige skapar. Det är inte bara personer som lever med hiv som drabbas.

För att det arbetet med att stoppa hiv-spridningen ska vara effektivt måste människor våga testa sig, Människor måste våga tala om för sin läkare vem de kan tänkas ha fått hiv av och till vem de riskerar att ha fört det vidare utan att behöva oroa sig för repressalier. 

Hivpreventionen måste också fokusera på alla människors ansvar för att förhindra överföringen av hivviruset, inte bara ansvaret hos dem som bär viruset idag.

Fler personer än någonsin lever med hiv i Sverige och ungdomars medvetenhet om hiv är låg. I kombination med ett ökat sexuellt risktagande finns en uppenbar risk för ökad spridning av hiv.

Det finns ett enkelt sätt att jobba vidare med frågan på. Fn:s samarbetsprogram för hiv, unaids har sedan 2008 en policy som säger att bara den som avsiktligt överfört hiv till en annan person ska kunna straffas. Vi anser att det är självklart att Sverige ska ansluta sig till unaids policy.

Det första steget är att öka kunskapen om hiv. Därför hoppas vi att du tar dig tid att läsa den här informationen och sen hjälper till och sprider den.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Hiv

Ljuslyktor
 

Liv med hiv

Med 1980-talets epidemi i färskt minne är hiv något som finns i allas medvetande. Men det är viktigt att vi inte glömmer. Bodil Sjöström berättar om...

Del av filmaffischen, bild på en brud.
 

Hur kunde hon

När Lillemor är nitton år gammal åker hon till Frankrike. Där blir hon kär. Och får hiv. Lillemor gifter sig senare med en annan man, får barn och lever som alla andra. Hon berättar aldrig att hon bär på hiv. Lillemors tystnad ger henne 2,5 års fängelse. Läs mer och se en trailer på filmen Hur kunde hon leva som om det inte fanns.

Så tycker vi

Hiv, brott och straff

Hiv är en komplicerad fråga tycker många. Ordet "smitta" kan väcka rädsla och ilska. RFSU vill minska spridningen av hiv. Vi är oroliga för hur våra lagar påverkar dem som är hiv-positiva. 

 

Med skriften "Hiv, brott och straff" vill vi ge dig en bild av de problem rättspraxisen i Sverige skapar. Det är inte bara personer som lever med hiv som drabbas.

Hitta rätt