Preventivmedel

Publicerad 2015-08-20 | Uppdaterad 2015-09-10

Kommentera | 2 kommentarer

Gratis preventivmedel till alla unga!

Tillgång till individuellt utprovade och säkra preventivmedel är en rättighet. Det kräver dels utbyggd mottagningsverksamhet för unga och unga vuxna och dels ett stort utbud av kostnadsfria preventivmedel. Forskningen visar tydligt att bästa sättet att minska antalet oönskade graviditeter bland unga kvinnor, är att subventionera preventivmedel.

Undersökningar visar att unga vill ta ett ansvar för sin sexuella och reproduktiva hälsa, men för att lyckas med det krävs bra förutsättningar. Ett effektivt skydd mot oönskade graviditeter förutsätter tillgång till billiga effektiva preparat och möjligheten till individuell utprovning som passar den egna livsstilen. Olika preparat fungerar olika bra för olika kvinnor. Metoden och preparaten ska kunna fungera effektivt under många högfertila år och kan behöva förändras genom åren.

RFSU anser att subventionen måste omfatta ett brett urval av olika preparat och metoder. Alla ska kunna hitta det som passar bäst med så få biverkningar som möjligt.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Kampanja för preventivmedel för män
Instämmer med Magnus Eriksson! Efter flera år av graviditeter, ammande och väldigt sparsamt sexliv med kondom såg jag fram emot att kunna ha sex obehindrat igen. Eftersom jag redan tar mycket mediciner och varit den som stått för preventivmetod tidigare i vårt förhållande, tänkte vi att nu är det min mans tur att göra detta. Måste säga att jag blev klart förvånad över att INGENTING har hänt i denna fråga. När jag googlar verkar det som att den är läkemedelsbranschen som sätter stopp. De hävdar att det inte finns nåt intresse, vilket låter fullständigt orimligt! Skulle inte detta vara en utmärkt fråga för RFSU att driva?

Sagt av: Martina 2017-06-02 11:33:15

Vad finns för män?
Det finns alldeles för få alternativ för män! Många ogillar kondom, och sterilisering kommer inte på fråga för dem som kanske vill ha barn senare. När ska män få möjlighet att dela på ansvaret, och själva få kontroll över sin kropp? Majoriteten av män är faktiskt positiva till en sådan möjlighet.

Detta borde vara en fråga av högsta prioritet även för kvinner, eftersom ett preventivmedel för män skulle bespara kvinnorna ALLA biverkningar! RFSU borde jobba för att Sverige stödjer forskningen på Vasalgel, som är under utveckling.

Sagt av: Magnus Eriksson 2016-06-22 12:33:10

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Heta frågor

 

Rätten till abort

Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle. Här kan du läsa om hur vi ser på rätten till abort - i Sverige och utomlands. Här hittar du bra fakta, siffror, argument och myter.

Bild från RFSU:s sexualupplysningsfilm
 

Sexualundervisning

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och...

Hiv. En bild på ett öga.
 

Hiv

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Vi har nämligen en lag som säger att den som har hiv måste berätta...

Bild på en person som går på en gata
 

Sex mot ersättning

Här är vår kunskapsöversikt och vår ståndpunkt kring sexköpslagen.

Familjepolitik. Bild på ett barn som håller upp en lapp med texten
 

Familjepolitik

Damma av familjepolitiken! Familjer måste kunna se olika ut. Men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för många. Familjer kan bestå av en eller...

 

Preventivmedel

Gratis preventivmedel till alla unga! Tillgång till individuellt utprovade och säkra preventivmedel är en rättighet. Det kräver dels utbyggd...

Hitta rätt