Berättelserna bakom abortstatistiken

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2016-09-16

I listan till höger finner du personliga berättelser av personer som gjort eller utfört aborter, nyligen eller för länge sen. --------->

Kommentera | 2 kommentarer

Nu är det 40 år sedan lagen om fri abort instiftades. Att själva kunna bestämma när eller om man ska bli förälder var och är en stor feministisk seger. 

Fri abort innebär att den abortsökande själv är den som är bäst lämpad att ta beslutet fram till vecka 18 i graviditeten.

Forskning visar att majoriteten av alla abortsökande har bestämt sig tidigt och de flesta känner lättnad efter en abort. Men abort kan också ge upphov till en massa andra känslor.

Trots att de allra flesta står bakom den svenska abortlagstiftningen finns det fortfarande mycket tystnad och ett tabu kring abort än idag.

”Det finns mycket tystnad och tabu kring abort än idag”

En tystnad som ger grogrund till myter. Som skapar en känsla av ensamhet. Som till och med signalerar att den som gör abort ska känna skuld och skam.

Abort alltid har förekommit och kommer alltid att förekomma. 2012 såg siffrorna ut såhär: 29 av 1000 kvinnor i världen i åldrarna 15-44 gjorde abort, oberoende av om det fanns tillgång till säkra och lagliga aborter eller inte. I Sverige var siffran 20,7 av 1000.

Statistiken visar också att i tider när det föds många barn, sker också fler aborter. 

Abort är en del i kvinnans reproduktiva hälsa och rättigheter.

Under hösten har RFSU bett folk att berätta om sina personliga upplevelser av abort. Många hörde av sig. I listan till höger hittar du de personliga berättelserna bakom statistiken.

Tack till alla er som bidragit!

Bild: Mostphotos

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Svar till Anna
Vi bad folk skicka sina abortberättelser och det var de här som kom in. Vi efterfrågade inte vare sig negativa eller positiva upplevelser utan folk beskrev precis hur det hade varit för dem. Därför förmedlar ju berättelserna en verklig bild om någon. Jag håller dock inte med om att alla berättelser vittnar om en helt igenom positiv upplevelse. Även fast de flesta verkar nöjda med sina val.

Sagt av: Frida, webred 2016-09-16 09:04:59

Negativa berättelser
Jag undrar varför ni inte tar upp några negativa berättelser också? Det ser ut att vara ren uppmuntran till abort. Det behövs en verklig bild av en abortsituation, inte bara de som varit nöjda med sina val.

Sagt av: Anna 2016-09-15 11:25:04

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Alla berättelser

 

Hitta rätt