"En jobbig upplevelse men jag har jag aldrig ångrat mig" 1991

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2014-12-15

Kommentera | 0 kommentarer

Jag och min kille hade gjort slut och jag slutade därför med p-piller. Men så kom ett tillfälle då vi ville ligga med varandra en sista gång. Givetvis blev jag gravid då, vilket inte alls var meningen!

”Sedan berättade jag för min mamma, som jag inte hade jättebra kontakt med då. ”

Jag fick gå och prata med en kurator, som skulle hjälpa mig att fatta beslutet. Det kändes ångestladdat och jobbigt, som om jag ville göra något som egentligen var fel. Men sedan berättade jag för min mamma, som jag inte hade jättebra kontakt med då. Och hon sa "lilla gumman" och förstod mig helt och hållet och stöttade mig. Det kändes skönt att få bli liten igen en liten stund.

Min kompis följde med mig till sjukhuset. Först satte dom in något som skulle vidga livmoderhalsen. Det gjorde jätteont! (När jag senare hade förlossningsvärkar i samband med att jag fött barn kände jag igen smärtan från aborten.) Sedan fick jag ligga i en säng, i en kö med andra kvinnor i sängar framför mig. Vi rullades in en och en, väntan kändes väldigt lång. Jag grät och var orolig. Då fick jag något lugnande, vilket hjälpte jättemycket. Sedan blev jag nedsövd. Det fanns ju bara kirurgiska aborter då, även om detta var en graviditet i vecka 6 eller 7.

När jag vaknade upp stod mitt ex bredvid sängen. Han hjälpte mig hem och tog hand om mig. Jag minns att jag blödde mycket efteråt ganska länge.

Jag tänkte i flera år på hur gammalt barnet skulle ha varit om det fötts. "Nu skulle han eller hon varit 2 år" eller "Nu skulle han eller hon varit 5 år". Även när jag fick mina barn, långt senare, tänkte jag på hur gammalt deras syskon skulle ha varit.

Jag är glad över att möjligheten till abort finns så att jag själv har kunnat välja när jag ville skaffa barn. Jag var i 20-årsåldern när jag gjorde aborten och fick barn när jag var 32 och 34. Även om det var en jobbig upplevelse då, så har jag aldrig ångrat mitt beslut. Kanske hade det känts svårare om jag inte kunnat få barn efteråt, om det hade varit den enda chansen. Nu har jag de barn och det liv jag vill ha!

Susanne

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Berättelserna bakom abortstatistiken

Alla berättelser

 

Hitta rätt