"Gynekologen stormade in och ifrågasatte mig" 2008

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2014-12-15

Kommentera | 0 kommentarer

Jag var helt trygg med mitt beslut, ingen tvekan, det är skulle gå bra, jag visste mina rättigheter - herregud, jag var ju feminist!

Jag mådde heller inte dåligt, varken fysiskt eller psykiskt och jag har aldrig ångrat det. Blev aldrig ifrågasatt i mitt beslut, däremot åt jag inte p-piller eller liknande och detta tjatades det något otroligt om, alla sjuksköterskor och läkare jag träffade innan och efter aborten ifrågasatte, tjatade. Jag fick förklara om och om igen, jag är singel, jag använde kondom...

Jag frågade dem: "Jag fick även klamydia, hur skyddar p-piller mot det?" "Nej, det är klart, men..."

”Jag är förstummad, tillintetgjord, förnedrad, skamsen. ”

Till slut ligger jag där, med fula strumpor upp över knäna, lugnande i blodet och en sköterska som grejar med dropp i min arm, då stormar gynekologen in och högt och irriterat ifrågasätter hon på ett obevekligt sätt varför jag inte tar p-piller, kräver där och då att jag förklarar mig, säkert fem minuter argumenterar vi, men hon förstår inte. Hon suckar "Ja, om du inte börjar använda något, så dröjer det nog inte länge innan du ligger här snart igen!" Jag märker då att hela salen, full med tjejer och anhöriga, är helt knäpptyst, alla har hört vartenda ord...

Sköterskan som håller på med droppet kommer fram till mig, jag hade inte ens märkt att hon försvunnit. "Ja, jag tyckte att ni skulle få en stund för er själva", viskar hon. Jag är förstummad, tillintetgjord, förnedrad, skamsen.

Efteråt, kommer en sköterska fram: "Du skulle visst få lite information om preventivmedel. Jag hämtar!" Men innan hon kom tillbaka slank jag tyst därifrån . Den feministiska självsäkerheten något knäckt och med vetskapen om att tjejers rätt till sin sexualitet, fortfarande, kommer till ett pris.

Bea

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Berättelserna bakom abortstatistiken

Alla berättelser

 

Hitta rätt