"Jag berättade inget för mina föräldrar" 1974

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2014-12-15

Kommentera | 0 kommentarer

Attans. 19 år å gravid. Inget jobb, ingen utbildning å fortfarande boende hos föräldrarna. Å ingen tanke på att leva ihop med den blivande fadern…

”Jag kämpade mej upp ett par gånger men måste lägga mej ner igen”

Upp till sjukhuset å äska abort – massa samtal å tillslut ett besked: "Det kan dröja för vi samlar ihop inom distriktet å tar alla samtidigt…"

Då kläcker jag ur mej: "Det går ju inte – det är för sent för min del. Då är det väl som det står i tidningarna, Norrbotten har dom senaste aborterna."

Jag fick en tid inom nån vecka.

Jag berättade inget för mina föräldrar – cyklade de tre kilometerna på fastande mage till sjukhuset å skrevs in. Hade beställt att få en spiral modell 7 instoppad efter skrapningen. Det sista jag hörde innan jag sövdes var doktorn som ropade att ”7:an är för stor hämta ett T."

Jag vaknade i ett dunkelt rum å min första tanke var ”måste hem i tid innan mamma å pappa saknar mej”. Jag kämpade mej upp ett par gånger men måste lägga mej ner igen. Till slut orkade jag upp å klä på mej – vandrade iväg till hissen men kommer på att jag kanske skulle säga till att jag drog så jag vände å knackade på en dörr. Pratade med en lätt chockad läkare men blev utskriven.

Ner till cafeterian, svårt sugen på en räksmörgås, åt den å cyklade sen hem. Tre kilometer i minus 20 gjorde att jag såg ”pigg å normal” ut när jag kom hem men efter ca 30 min i inomhusvärmen så sa jag ”jag går å lägger mej”. Då var klockan ca 18.

Dagen efter hade jag å en kompis planerat att ta bussen till Stockholm (100 mil söderut) å det gjorde vi. Stannade en vecka i storstaden å inga komplikationer tillstötte vilket var en himla tur…

Några år senare hade jag återkommande drömmar där jag letade efter barnet å visste var det fanns. Varje gång jag drömde kom jag ihåg att jag drömt tidigare å kom lite längre mot målet för var gång men aldrig ända fram.

Många år senare fick jag ett missfall å sen tre friska mycket älskade skitungar.

Mamski

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Berättelserna bakom abortstatistiken

Alla berättelser

 

Hitta rätt