"Jag kom inte till skott med kondomerna" 1999

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2014-12-15

Kommentera | 0 kommentarer

Student i Göteborg och brustet hjärta ledde till ett år av att ligga runt, med korta och snabba förbindelser. Jag tyckte att jag var riktigt dålig på att använda kondom, särskilt eftersom jag gick på p-piller, men tänkte att om jag inte är rädd nog för sexuellt överförbara sjukdomar kanske det att risken att bli gravid får mig att skärpa mig. Så, jag slutade med p-piller och fortsatte med one night stands.

”Jag genomförde en okomplicerad abort i sällskap av bästa och nära vännen.”

Jag visste att jag hade ägglossning egentligen när jag gick hem med en charmig flört i bekantskapskretsen men lyckades ändå inte komma till skott med kondomerna den här gången heller.

Och, mycket riktigt så blev jag denna gången gravid. Efter ett besök på studenthälsan när mensen uteblivit och brösten börjat spänna bekräftade det jag anande. Min direktreplik på besked att graviditetstestet visade positivt var "Hur gör jag för att boka en tid för abort?". Jag visste att det inte var nu jag skulle ha barn, ett år kvar på mina studier och två månader senare skulle jag resa till Spanien för att göra mitt examensarbete i ett halvår.

Minns att barnmorskan var frustrerad på mig och ville att jag skulle involvera "pappan". Vilken pappa? Jag hade haft en enkvällsförbindelse med en ytlig bekant i vänkretsen. Jag hade ingen lust att involvera honom i något som jag uppfattade som högst privat. Han var dessutom spanjor, kanske katolik - jag ville inte ha någon som kanske ville bidra till att ändra mitt beslut.

Fyra veckor senare genomförde jag en okomplicerad abort i sällskap av bästa och nära vännen. Jag har aldrig ångrat mig eller tänkt tillbaka på att jag skulle vilja ändra mitt beslut.

Jag är inte lika dålig på kondomer idag och är nu 25 år äldre, tvåbarnsmor med spiral. Fast mina tvillingar är också resultatet av oskyddat sex i en oplanerad situation - och denna gång visste jag direkt när jag såg plus:et på stickan att jag ville behålla det jag trodde först var ett barn och som senare visade sig vara mina underbara tvillingar. Det miraklet var en självklarhet att välja, trots en på många sätt lika eller mer komplicerad situation än då, våren 1999.  

Rebecka

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Berättelserna bakom abortstatistiken

Alla berättelser

 

Hitta rätt

1999