"Jag var 15 år och kondomen sprack" 2003

Publicerad 2014-12-15 | Uppdaterad 2014-12-16

Kommentera | 0 kommentarer

Jag var 15 år och hade varit ihop med min första pojkvän i tre månader. Kondomen sprack och på jullovet i nian fick jag veta att jag var gravid. Jag förstod det egentligen direkt, det kändes så konstigt i kroppen. För mig var abort det enda valet, att bli mamma som barn vore orimligt, ansåg jag. Jag valde att få bli sövd, vaknade upp, mådde bra, gick hem efter ca 8 timmar på sjukhuset och åt fredagsmiddag med mamma & pappa.

”Först senare insåg jag att det här inte är ett val för alla kvinnor i världen.”

Jag berättade inget för mina föräldrar för jag tyckte mitt sexliv var min ensak. Ungdomsmottagningen såg till att jag fick gå till en kurator då jag var så ung. Hon var väldigt trevlig & omtänksam, en bra tillgång, men egentligen ingenting jag hade behov av. Först senare insåg jag att det här inte är ett val för alla kvinnor i världen. Det gjorde mig ledsen, för mig var det en sådan självklar tillgång.

Om jag inte hade gjort abort hade jag säkerligen missat en stor del av gymnasiet. Jag hade nog inte varit färdig sjuksköterska med en barnmorskeutbildning i sikte vid 22 års ålder. Jag hade inte nu, vid 27 års ålder och med 5 års erfarenhet av yrket, jobbat som en omtyckt sjuksköterska på en BB-avdelning i Stockholm. Jag hade inte lyckats helt bryta med en tonårskärlek som visade sig vara en misshandlande & kontrollerande djävul då vi skulle haft ett gemensamt barn. Jag skulle inte vara fri. Jag skulle förlorat de åren som för mig betytt mest vad gäller personlig utveckling och att hitta vem jag är. Jag skulle vara en erfarenhet fattigare och förmodligen lite mindre ödmjuk & förstående.

Och den dagen jag VÄLJER att bli förälder tillsammans med min fina sambo kommer jag göra det av kärlek och vilja. Jag kommer ha ork & lust att gå igenom småbarnsåren med någon jag faktiskt finner lämpad att vara far åt mitt barn.

Jag är evigt tacksam.

Elsie

Foto: Mostphoto. Det är inte någon av personerna på bilden som skrivit texten.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Berättelserna bakom abortstatistiken

Alla berättelser

 

Hitta rätt