1946 - abortlagen blir bättre

Publicerad 2014-10-29 | Uppdaterad 2014-10-29

Kommentera | 0 kommentarer

Både de legala och illegala aborterna fortsatte att vara ett hett samtalsämne i samhället under 40- och 50-talet. RFSU var en av organisationerna som ville att abortsökande skulle tillåtas att göra abort även av sociala skäl. Debatten gav resultat och 1946 ändrades lagen.

”Abort kallades ännu för fosterfördrivnings-brott.”

Endast sociala skäl ansågs fortfarande för radikalt men kvinnor kunde få tillstånd att göra abort om deras ”kroppsliga och själsliga krafter skulle bli nedsatta” vid en fortsatt graviditet. Samtidigt mildrades straffen för dem som gjorde illegala aborter, eller fosterfördrivningsbrott, som det ännu kallades.

Men aborträtten skulle komma att möta ett annat typ av motstånd. Fram till 50-talet hade antalet legala aborter ökat och nu ville medicinalstyrelsen vända trenden. Fler abortsökande fick plötsligt avslag och antalet legala aborter minskade. Effekten blev även att färre ansökte om abort eftersom det var en så omständlig process och så svårt att bli beviljad ingreppet.

Idéhistorikern Lena Lennerhed beskriver i sin bok ”Historier om ett Brott” hur det kunde se ut för en abortsökande under 1950 talet.

Hon slussades runt, från kurator som gjorde första socialpsykologisk utredning, sedan till gynekolog för graviditets kontroll och eventuellt till läkare för hälsokontroll. Hon fick vända in och ut på sitt själv och lägga fram hela sitt privatliv. Kuratorn kunde göra hembesök och tala med nära anhöriga och vänner.

”Man väntade ut den abortsökande tills det var för sent.”

Denna omfattande utredning tog flera veckor, en medveten strategi för att vänta ut den abortsökande tills det var för sent eller att få henne att ändra sig.

Vissa debattörer uttryckte en oro för att allt för tillgängliga aborter skulle leda till att en ”abortmentalitet” bredde ut sig. RFSU var inget undantag utan uttryckte till viss del samma oro. Även kvinnorörelsen anslöt sig till denna skara.

Aborter skulle fortsätta vara en nödlösning i undantagsfall.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Abortens historia

"Jag fick resa - berättelser om osäkra aborter"

”Väldigt bra!” ”Gripande!” och ”Vilket fint berättargrepp!” var några av omdömena vid premiärvisningen av vår kortfilm "Jag fick resa". Se den här!

Läs mer
 

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Aborträtten fyller 40!

Den 1 januari 2015 var det 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort trädde i kraft. Här har vi gjort några nedslag i Sveriges fascinerande, rika, hoppfulla men bitvis också mycket mörka sexualpolitiska historia.

Kit om aborträtten

Hitta rätt