Äta tändstickor och spruta in tvål - om illegala aborter

Publicerad 2014-10-15 | Uppdaterad 2014-10-21

Farliga örter, arsenik, tändstickor i mjölk och livmodersprutor med tvål. Det är bara några av alla metoder som kvinnor i Sverige har använt när de inte fått tag på lagliga aborter.

Kommentera | 1 kommentar
Bild på en tändsticksask

Över hela världen och i alla tider har kvinnor alltid tagit till egna medel för att försöka kontrollera sin fertilitet. Sverige är inget undantag.

Dessa var några av de första kända abortmetoderna

• Växten mjöldryga innehåller ett medel som skapar livmodersammandragningar. Även andra mer eller mindre farliga örter användes tidigt som abortmedel. Senare ersattes örterna med medel som arsenik, som var ett vanligt abortmedel på 1800-talet.

”Fosforet skrapades av tändstickor, blandades ut med mjölk och dracks.”

• I slutet av 1800-talet använde kvinnor fosfor från tändstickor för att själva framkalla abort. Fosfor var inte bara effektivt utan mycket farligt. Det skrapades av tändstickorna och blandades sedan ut med till exempel mjölk och dracks. Många kvinnor blev fosforförgiftade och dog. Fosfortändstickor förbjöds sedan 1901 av precis den här anledningen.

• Livmodersprutor och sonder. Att spruta in lösningar med tvål med en spruta i livmodern blev vanligt tidigt 1900-tal. Sonder var instrument som fördes upp i livmoderhalsen för att framkalla sammandragningar. Efterfrågan var stor och instrumenten såldes och annonserades helt öppet av affärer. Sonder var inte helt riskfria men oftast säkra. Instrumenten krävde oftast att en abortör hjälpte till.

Fattiga tog större risker

Många illegala abortörer livnärde sig med hjälp av tveksamma metoder. Det fanns även läkare som utförde relativt säkra, illegala aborter av medkänsla för kvinnorna. Under 1930-talet hjälpte Elise Ottesen-Jensen (RFSU:s grundare) abortsökande kvinnor att komma i kontakt med läkare som var villiga att utföra en abort. Ju bättre ekonomiskt ställt den abortsökande hade det desto säkrare blev den illegala aborten. De som var fattiga fick ta större risker, tillgången till abort var absolut en klassfråga. Under 1930-talet dog en till två kvinnor i veckan i sviterna av osäkra aborter.

Lika många illegala aborter trots lagen

De illegala aborterna ansågs vara ett allvarligt samhällsproblem och drev till stor del på abortdebatten i åratal, både innan och efter den första abortlagen 1938. Trots att Sverige fick sin abortlag var det fortfarande svårt för de allra flesta att få tillstånd att göra abort. Så sent som 1962 utfördes 3 205 legala aborter medan de illegala fortfarande uppskattades lika många som på 30-talet; 10 000-20 000 per år.

”Under 30-talet dog en till två kvinnor i veckan av osäkra aborter”

Riskerna med de illegala aborterna blev färre i takt med framsteg i sjukvården och tillgången till antibiotika. Men fram till 1960-talet dog fortfarande kvinnor till följd av illegala aborter i Sverige.

Många åkte till Polen

Från och med 1955 kunde abortsökande även åka till Polen och göra en legal abort där. Polen hade som första land instiftat fri abort och tusentals kvinnor gav sig på 1960-talet ut på den långa resan för att kunna bestämma över sin egen kropp och framtid.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Mjöldryga
Tack för en intressant text! Det finns däremot ett fel i texten, Mjödryga är inte en ört och inte heller en växt utan sklerotier (vilkroppar kan man säga) till en svamp som bildas på sädesslag och andra gräsarters korn som svampen angripit. Svampen heter Claviceps purpurea och det stämmer att sklerotierna kan framkalla sammandragningar hos livmodern och att den använt både vid aborter och förlossningar.

Sagt av: Lena 2014-11-18 17:44:59

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Abortens historia

"Jag fick resa - berättelser om osäkra aborter"

”Väldigt bra!” ”Gripande!” och ”Vilket fint berättargrepp!” var några av omdömena vid premiärvisningen av vår kortfilm "Jag fick resa". Se den här!

Läs mer
 

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Aborträtten fyller 40!

Den 1 januari 2015 var det 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort trädde i kraft. Här har vi gjort några nedslag i Sveriges fascinerande, rika, hoppfulla men bitvis också mycket mörka sexualpolitiska historia.

Kit om aborträtten

Hitta rätt