De första rösterna höjs för fri abort

Publicerad 2014-11-19 | Uppdaterad 2014-11-19

Nu närmar vi oss ljusningen i aborträttens ganska dystra historia. De politiska partierna är fortfarande tysta men ungdomsförbunden hörs mer och mer.

Kommentera | 0 kommentarer

1960-talet kom och debatten om abort fortgick i samhället, mycket på grund av de illegala aborterna.

”Fri abort ansågs fortfarande vara mycket radikalt.”

De första som höjde rösten för fri abort – alltså att den abortsökande helt själv skulle få bestämma – var två politiska ungdomsförbund. 1963 uttryckte sig både Sveriges socialdemokratiska studentförbund och Folkpartiets ungdomsförbund offentligt, till sina moderpartiers stora förtret. Fri abort ansågs fortfarande vara mycket radikalt.

Argumenten för fri abort byggde på individens rätt till frihet och kvinnans möjlighet att välja sitt liv, utan att behöva avbryta studier eller gifta sig med någon hon inte önskade. Ungdomsförbunden hävdade också att säkra aborter var en klassfråga, där endast vissa hade råd att ta sig till privat vård för en säker illegal abort. Dessutom ansåg de att alla  barn hade rätt att vara önskade och påvisade vilka konsekvenser den hårda abortlagstiftningen hade på samhällsutvecklingen.

Grupperna hade en del samarbeten och uttalade sig ibland tillsammans i frågan.

Den liberala Hans Nestius, sedermera ordförande för RFSU, och socialdemokratiske Jacob Palme, var två av de ledande i debatten. Verksamma i sina respektive förbund författade

”Det var unga som uttalade sig. De stora partierna höll sig ännu tysta.”

de böcker, debatterade mot abortmotståndare och anordnade konferenser.

Däribland den omtalade Sex och Samhälle (1964) som blev förstasidesstoff när två kvinnor berättade om sina personliga abortberättelser på en mörklagd scen. Vissa ledarskribenter började uttala sig i frågan, om än försiktigt.

Uttalanden av en ung, radikal grupp blev helt enkelt startskottet för en het debatt om abortfrågan som höll på i över tio år.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Abortens historia

"Jag fick resa - berättelser om osäkra aborter"

”Väldigt bra!” ”Gripande!” och ”Vilket fint berättargrepp!” var några av omdömena vid premiärvisningen av vår kortfilm "Jag fick resa". Se den här!

Läs mer
 

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Aborträtten fyller 40!

Den 1 januari 2015 var det 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort trädde i kraft. Här har vi gjort några nedslag i Sveriges fascinerande, rika, hoppfulla men bitvis också mycket mörka sexualpolitiska historia.

Kit om aborträtten

Hitta rätt