Sveriges aborträtt fyller 40 år!

Publicerad 2014-09-25 | Uppdaterad 2014-10-29

Den 1 januari 2015 är 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort antogs i praktiken. RFSU kommer på initiativ av RFSU:s ideella aborträttsnätverk under hösten att belysa och påminna om aborträttens historia. Sverige har en fascinerande, rik, hoppfull men bitvis också mycket mörk sexualpolitisk historia.

Kommentera | 0 kommentarer

För 40 år sedan var rätten till den egna kroppen absolut inte en självklarhet. Det finns en historielöshet om konsekvenserna av bristen på sexuella och reproduktiva rättigheter idag - samtidigt som tystnaden och stigmat kring abort fortfarande finns kvar.

RFSU vill hjälpa till att skapa ett öppnare samtal kring abort - både i vardagen och bland beslutsfattare. Vi vill även skapa opinion och synliggöra att aborträtten fortfarande inte är en självklarhet i många delar av världen. Idag ser vi en backlash i Europa gällande reproduktiva rättigheter med ett växande abortmotstånd när socialkonservativa och nationalistiska vindar blåser. Bland Sveriges riksdagspartier stöder alla utom Sverigedemokraterna abortlagen från 1975 och den har ett fortsatt brett stöd hos befolkningen.

Genom upplysning och politisk påverkan kan vi öka kunskapen och bryta stigma och tystnad. Kvinnors rätt att själva bestämma om de ska föda barn eller inte är en grundläggande mänsklig rättighet.

Därför uppmärksammar och firar vi #Abort40 – rätten till att själv bestämma över sin kropp.

Detta händer i höst för kampanjen Abort 40

  • Vi samlar in 40 personliga, anonyma berättelser om att göra abort.
  • Vi publicerar löpande artiklar om historiska händelser kring aborträtten 1930-1975.
  • Vi lanserar en helt ny skrift; "Om abort" den 7 oktober.
  • Vi skapar en film där vi får möta verkliga berättelser från kvinnor som varit oönskat gravida och konsekvenserna av en restriktiv abortlagstiftning. Filmen lanseras tillsammans med en konstutställning i december i Stockholm.
  • RFSU:s aborträttsnätverk håller workshops i aborträttsargumentation på olika lokalföreningar under hösten.
  • Vi skapar ett helt nytt utbildningsmaterial om aborträtten så att vi kan fortsätta arbeta med frågan inom och utanför RFSU de nästkommande 40 åren!

Vid frågor kontakta

ingrid.frisk@rfsu.se
emilie.weiderud@rfsu.se

Bilden föreställer RFSU Stockholm som demonstrerar för aborträtten 1994.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Abortens historia

"Jag fick resa - berättelser om osäkra aborter"

”Väldigt bra!” ”Gripande!” och ”Vilket fint berättargrepp!” var några av omdömena vid premiärvisningen av vår kortfilm "Jag fick resa". Se den här!

Läs mer
 

Vi har gjort abort!

Här är 32 modiga och högst personliga berättelser om att göra eller utföra aborter.

Läs mer
 

Aborträtten fyller 40!

Den 1 januari 2015 var det 40 år sen Sveriges lagstiftning om fri abort trädde i kraft. Här har vi gjort några nedslag i Sveriges fascinerande, rika, hoppfulla men bitvis också mycket mörka sexualpolitiska historia.

Kit om aborträtten

Hitta rätt