Sexualundervisning

Publicerad 2009-12-22 | Uppdaterad 2017-04-07

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från RFSU:s sexualupplysningsfilm "Sex på kartan"

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och samlevnad. Men också för att motverka myter och felaktiga föreställningar om sexualitet. Bra sexualundervisning syftar också till att förebygga sexuella trakasserier, sexuellt våld, diskriminering av hbt-personer eller personer som lever med hiv och aids.

I Sverige har sexualundervisning i skolan varit obligatoriskt sedan 1955. Trots det är ämnet inte obligatoriskt i lärarutbildningen. En undersökning som RFSU gjorde 2004 visade att endast 6 procent av de blivande lärarna hade fått någon form av undervisning i ämnet. RFSU driver därför att sex och samlevnad ska vara ett obligatoriskt inslag på lärarutbildningen.

Vårt mål är att alla skolor ska erbjuda eleverna bra sex och samlevnadsundervisning. Men vi vet att det ser olika ut på olika håll i landet. Därför utbildar vi skolinformatörer som erbjuder skolorna bra pass med omfattande undervisning.

Vanlig kritik

"RFSU vill bara prata om sex, inte relationer"

Vårt svar: Det stämmer inte. Vi har själva kritiserat att sexualundervisningen ägnat för mycket tid åt att prata om anatomi och för lite åt relationer, normer och diskriminering av tjejer, homosexuella eller transpersoner. I allt vårt arbete med unga fokuserar vi på ömsesidighet och talar därmed också om relationer.

"RFSU uppmuntrar ungdomar att sexdebutera tidigt"

Vårt svar: Vi vill att alla ska känna sig fria att sexdebutera när det passar dem. Och vi vet att det är lättare att göra val man känner sig nöjd med, om man fått den kunskap man behöver. Kunskap om kroppen, sexualitet, ömsesidighet och normer. Svar på vad olika ord och begrepp betyder och innebär. Därför behövs bra sexualundervisning, redan tidigt i åldrarna. 

Det är viktigt att se den verklighet som unga lever i. Kunskap och upplysning är inte farligt. Det är okunskap som är farligt. Att förvägra unga kunskaper, är att förvägra dem att kunna använda sig av sina rättigheter.

"Det borde vara frivilligt att närvara på sexualundervisningen"

Vårt svar: Vi är stolta över att Sverige som första land i världen fick obligatorisk sexualundervisning redan 1955 och att den är så allsidig som den är. I Finland gjorde man sexualundervisningen frivillig för skolorna under tio år. Resultatet lät inte vänta på sig. Könssjukdomarna och de oönskade graviditeterna gick upp. Och sexualundervisning blev obligatorisk igen.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Heta frågor

 

Rätten till abort

Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle. Här kan du läsa om hur vi ser på rätten till abort - i Sverige och utomlands. Här hittar du bra fakta, siffror, argument och myter.

Bild från RFSU:s sexualupplysningsfilm
 

Sexualundervisning

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och...

Hiv. En bild på ett öga.
 

Hiv

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Vi har nämligen en lag som säger att den som har hiv måste berätta...

Bild på en person som går på en gata
 

Sex mot ersättning

Här är vår kunskapsöversikt och vår ståndpunkt kring sexköpslagen.

Familjepolitik. Bild på ett barn som håller upp en lapp med texten
 

Familjepolitik

Damma av familjepolitiken! Familjer måste kunna se olika ut. Men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för många. Familjer kan bestå av en eller...

 

Preventivmedel

Gratis preventivmedel till alla unga! Tillgång till individuellt utprovade och säkra preventivmedel är en rättighet. Det kräver dels utbyggd...

Hitta rätt