Inte bara ett trumpet år

Publicerad 2016-12-20 | Uppdaterad 2017-01-02

Kommentera | 0 kommentarer

De senaste veckorna har Sverige och världen försökt förstå vad det innebär att USA:s näste president heter Donald Trump. Abortmotståndarna har ny luft under vingarna, USA:s kvinnor bunkrar preventivmedel inför kommande kostnadshöjningar och världen bävar för en ny omgång av global munkavle och indragna medel till alla som på något sätt befattar sig med abortfrågan. Det är illa.

Men det betyder också att RFSU och våra systerorganisationer liksom kvinnoorganisationer i världen behövs ännu mer, och det märks. Kampviljan är stor, strategier utarbetas och nya allianser formas. På RFSU har vi tillsammans med internationella organisationer, forskare och politiker från flera länder samlats för att diskutera just abortfrågan de kommande åren. Ett arbete som bara sett sin början.

2016 var tyvärr också ett år som kom att präglas av krig i världen och flyktingströmmar i Europa och Sverige. Tillsammans med många andra organisationer i civilsamhället engagerade vi oss i mottagandet. Flera av våra lokalföreningar erbjuder sexualundervisning för unga med migrationsbakgrund, ett arbete som kommer att utökas under kommande år.

Mitt i allt detta ska vi påminna oss om att vi tillsammans kan göra skillnad. Omfattande protester i Polen och omvärlden resulterade i att förslaget om totalförbud mot abort i Polen stoppades och miljontals kvinnor drog en suck av lättnad. I Sverige har vi än en gång slagit fast att samvetsfrid inom abortvård inte är något annat än vårdvägran. Vill du inte delta i abortvård ska du helt enkelt inte utbilda dig till barnmorska.

RFSU:s krav om en ny sexualvaneundersökning har äntligen blivit infriat, tjugo år efter den senaste studien. Ett annat viktigt och bra beslut är att staten från och med årsskiftet kommer att subventionera preventivmedel för unga upp till 20 år. Möjligheten att kunna skydda sig mot oönskade graviditeter ska inte bero på var i landet du bor eller på hur stor plånbok du har. 2016 var också året då vi uppmanade NASA att skicka en kondom upp i rymden, en nyhet som spred sig till 162 länder!

Sist men inte minst dansade Snoppen och snippan in i våra hem och kompositören Johan Holmström från SVT:s Bacillakuten fick årets RFSU pris. Extra roligt femton år efter att ordet snippa lanserades av RFSU. Det svängde fint på Rum för barn i kulturhuset en tidig decembermorgon.

Och de rytmerna tar vi med oss in i nästa år. Dom tränger bort såväl sexualfientlighet, kvinnohat som trumpna efterspel!

…Bop-i-dop-bop snippeli-snopp (snippeli-snopp) ♬♪♬...
Sköna och härliga helger önskas alla, vi ses 2017!

Kristina Ljungros och Maria Andersson

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualpolitik i Sverige

Rätten till abort

Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle. Här kan du läsa om hur vi ser på rätten till abort - i Sverige och utomlands. Här hittar du bra fakta, siffror, argument och myter.

Läs mer
 
Hiv. En bild på ett öga.
 

Hiv

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Vi har nämligen en lag som säger att den som har hiv måste berätta...

Bild från RFSU:s sexualupplysningsfilm
 

Sexualundervisning

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och...

Familjepolitik. Bild på ett barn som håller upp en lapp med texten

Familjepolitik

Damma av familjepolitiken! Familjer måste kunna se olika ut. Men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för många. Familjer kan bestå av en eller...

Läs mer
 
Bild på en person som går på en gata
 

Sex mot ersättning

Här är vår kunskapsöversikt och vår ståndpunkt kring sexköpslagen.

 

Preventivmedel

Gratis preventivmedel till alla unga! Tillgång till individuellt utprovade och säkra preventivmedel är en rättighet. Det kräver dels utbyggd...

Ottar

Ottar är Sveriges största breda sexualpolitiska tidskrift. Vi skriver om sexualitet och kärlek, samhälle, politik och kultur.

Läs mer
 
Banner-bli medlem
 

Hitta rätt