Oacceptabelt att unga blir gravida mot sin vilja

Publicerad 2013-10-30 | Uppdaterad 2014-03-16

Kommentera | 0 kommentarer
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU

”Jag flyttade ihop med min partner vid 14 års ålder. Mina planer var att ha ett stabilt förhållande, att fortsätta med skolan och få ett riktigt yrke. Men jag blev gravid vid 15. Jag visste inte ens hur man tar hand om en nyfödd. Jag var tvungen att sluta skolan.”
Marcela 18 år, El Salvador

Marcela lever, men tiotusentals andra dör varje år – för att de inte har rätt till säker abort, för att de saknar fullgod vård och tillgång till preventivmedel. För att de är unga kvinnor som blivit gravida. Det låter ofattbart, men komplikationer av graviditet och förlossning är en av de främsta anledningarna till att tjejer i åldern 15-19 år dör i utvecklingsländerna. Vi tar det igen: 15-åringar blir gravida, och dör – inte som ett undantag, utan i epidemisk omfattning. Och målet kan inte heller vara ren överlevnad, de har rätt till mycket mer än så. Tjejer som Marcela ska kunna gå kvar i skolan, bygga sig en framtid och själva bestämma om och när de vill skaffa barn.

”Jag visste inte ens hur man tar hand om en nyfödd. Jag var tvungen att sluta skolan.”Marcela 18 år, El Salvador

I dag släpper UNFPA årets befolkningsrapport på temat tonårsgraviditeter (Motherhood in Childhood: Facing the challenge of adolescent pregnancy). RFSU vill i samband med detta lyfta det avgörande i att alla flickor och kvinnor har makt att fatta egna beslut kring sina kroppar och liv. Så ser det alltså inte ut i dag; exempelvis saknar mer än 200 miljoner kvinnor och flickor i världen tillgång till preventivmedel.  

Och tonårsgraviditeter äger inte rum i ett vakuum – de är en konsekvens av samspelande faktorer som fattigdom, ojämställdhet, en allmän acceptans av barnäktenskap och att flickor inte går kvar i skolan. De tjejer som drabbas hårdast kommer ofta från fattiga miljöer på landsbygden, och det går lätt in i en ond spiral. När unga tjejer inte får bestämma över sina liv och kroppar får de också svårt att försörja sig, vilket innebär att fattigdomen fortsätter råda.

”15-åringar blir gravida, och dör – inte som ett undantag, utan i epidemisk omfattning.”Maria Andersson

Att flickor inte kan bestämma över sin kropp och blir gravida mot sin vilja är helt enkelt inte acceptabelt. Vår uppfattning är att sexualupplysning, jämställdhets- och preventivt arbete måste prioriteras. Reproduktiv hälsa är en fundamental byggsten för en framtid där varje graviditet är önskad, varje förlossning är trygg, och varje ung persons livsmöjligheter kan förverkligas.  

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt