2012 var ett hett år i sexualpolitiken

Publicerad 2012-12-20 | Uppdaterad 2014-03-16

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Maria Andersson och Kristina Ljungros

2012 är snart till ända. Ett år där sexualpolitiska frågor varit minst sagt aktuella. Jonas Gardells serie "Torka aldrig tårar utan handskar" fick många att prata om hiv och ett mycket onödigt dödsfall på Irland fick många att få upp ögonen för att rätten till abort inte är en självklarhet.

Vi kan också med stor glädje se tillbaka på ett antal viktiga politiska beslut. En nationell SRHR-strategi är på väg att tas fram, riksdagen har beslutat att ensamstående kvinnor ska ges rätt till assisterad befruktning och norrlandslänen kommer att sluta göra skillnad mellan samkönade och olikkönade par vid möjligheterna till assisterad befruktning. Om vi blickar utanför Sverige så blev Uruguay till slut det andra landet i Sydamerika att införa fri abort.

Och på RFSU har tiden knappast stått stilla. Den 8 mars rullade vi barnvagnar i 28 städer och vi uppvaktade utrikesminister Carl Bildt som tyckte att det var bra att vi satte eld i baken på regeringen. Världens viktigaste bok seglade in på topplistorna och fick tryckas i nya upplagor. RFSUs första app Blommor & bin blev så populär av alla nedladdningar att både hemsida och intranät kraschade. Vårt arbete, genom alla ideellt aktiva och anställda, gör skillnad.

Nästa år fyller vi 80 år. Åttio år av sexualupplysning och politiska framsteg, såväl i Sverige som internationellt. 2013 har vi kongress och det är året då vi blickar framåt och antar en ny framtidsstrategi för vårt arbete. Det kommer att bli tydligare att alla kan stödja och vara en del av vårt arbete, vi kommer att arbeta sexualpolitiskt både lokalt, nationellt och internationellt och vårt upplysningsarbete kommer att riktas mot bredare målgrupper.

Redan i början av nästa år kommer du att märka att vi pratar sex och relationer med vuxna och vi vill gärna bjuda in dig till det samtalet. Politiskt kommer vi att vidga familjebegreppet och granska den vård olika landsting erbjuder. Vi kommer självfallet också följa arbetet med SRHR strategin.

Vi hoppas att du vill vara en del av detta arbete. Antingen som medlem eller genom samarbeta med oss på andra sätt. För ju fler vi är- desto större skillnad gör vi. För allas rätt till sin egen kropp och sexualitet, i såväl Sverige som internationellt.

Stort tack till alla anställda och medlemmar som lagt sin tid och engagemang under 2012.

Tack vare er är allt möjligt!

Hälsningar

Maria Andersson, generalsekreterare och Kristina Ljungros, förbundsordförande

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt