Kejsarsnitt blir räddningen när abort är totalförbjudet

Publicerad 2013-05-31 | Uppdaterad 2014-03-16

Kommentera | 0 kommentarer

Högsta domstolen i El Salvador sa nej till en ung kvinna som begärt abort för att rädda sitt liv. Nu har hälsoministeriet efter påtryckningar från Interamerikanska domstolen svarat att hon ska få kejsarsnitt eftersom abort är under alla omständigheter förbjudet.

22-åriga Beatriz och har vädjat till El Salvadors president Mauricio Funes att få avbryta sin graviditet eftersom fostret har stora skador på hjärnan och saknar chans att överleva och Beatriz själv har en åkomma som gör graviditeten ytterst riskfull då den kan leda till hennes död.

Straffen för abort är hårda - den aborterande kvinnan kan dömas till 50 års fängelse och en läkare som utför aborten kan dömas till 12 år. Hälsoministern har slagit fast att kejsarsnitt inte är detsamma som abort, så har läkarna nu bekräftat att kejsarsnittet kommer att utföras inom de närmaste dagarna.

Abort är förbjudet i El Salvador, Nicaragua och Chile. I Uruguay och i Mexico City är det lagligt med abort och i Colombia, Brasilien och Argentina är abort tillåten om det rör sig om våldtäkt, om fostret är sjukt eller om moderns liv är i fara.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt