En dag att tänka på Malala

Publicerad 2012-10-11 | Uppdaterad 2014-03-16

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Maria Andersson

I dag uppmärksammas på olika sätt Internationella flickdagen, instiftad av FN förra året för att uppmärksamma flickors särskilt utsatta situation. För mig går tankarna i dag till 14-åriga Malala Yousafzai, som sköts i huvudet vid en skolbuss i Swatdalen i nordvästra Pakistan. Hennes tillstånd är kritiskt.

”Hon visade enorm styrka och mod när hon bloggade om sina upplevelser. ”Maria Andersson

Malala blev internationellt känd då hon som elvaåring 2009 började blogga för urduspråkiga BBC om livet under talibanskt styre. Hon nominerades 2011 till det internationella barnfredspriset av organisationen Kids Rights Foundation.

Pakistans talibaner har tagit på sig attacken och i ett uttalande sagt att kvinnor – och uppenbarligen också unga flickor – som sätter sig upp mot dem bör dödas. De är tyvärr inte ensamma, RFSU och våra samarbetspartners i världen möter ofta mansdominerande och konservativa krafter som motarbetar kvinnors och flickors rättigheter. Inte minst kvinnors rätt till sina kroppar.

Attacken mot Malala Yousafzai, och mot alla som står upp för flickors och kvinnors rättigheter, är fruktansvärd. Hon visade enorm styrka och mod när hon bloggade om sina upplevelser. Samtidigt är det viktigt att tänka på att hon faktiskt åstadkom något viktigt.

Attityder förändras, vilket inte minst märks på de kraftfulla reaktioner skottdådet väckt i Pakistan och omvärlden. Fördömanden av attentatet strömmar in från hela världen. På ledarplats liknar tidningen The Nation det extremistiska våldet vid en cancersvulst som måste skäras bort om landet inte ska glida in i barbari: ”Malala Yousafzais tillstånd är kritiskt, detsamma gäller för Pakistan”.

Malalas bloggande om bland annat flickors rätt till utbildning har haft betydelse. Människor står nu upp mot talibaner och andra extrema, patriarkala krafter. Det ger, den sorgliga bakgrunden till trots, ändå skäl att känna hopp.

Maria Andersson, tf. generalsekreterare

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt