Framgång för RFSU:s ordfabrik

Publicerad 2015-12-28 | Uppdaterad 2015-12-28

Orden klittra och värdgraviditet har letat sig in på Språkrådets nyordslista 2015. Vi är mycket glada över att än en gång bidragit till etableringen av nya ord!

Kommentera | 0 kommentarer

Ord och uttryck är centralt både för sexualupplysning och för en diskussion om sexualpolitik. Språket förändras med tiden och RFSU har tidigare bidragit med orden snippa och slidkrans. Nu hoppas vi att dessa ord ska få samma genomslag. Genom nya ord kan vi förändra normer och synen på sexualitet.

Angående klittra
En av RFSUs medlemmar tyckte att det saknades ett självklart ord för kvinnors onani, kongressen höll med och vi utlyste en tävling som generande ett mycket stort intresse och runt tusen förslag på ord. Klittra vann stort, vilket inte skapade uppmärksamhet bara i Sverige utan över hela världen.

Angående värdgravititet
Vi ville hitta ett bättre ord för det som ofta kallas surrogatmödraskap. Vi ville komma ifrån ordet surrogat, ersättning, samt ordet mödraskap då det inte i dessa fall inte är en fråga om mödraskap då personen som bär barnet inte tänker sig att bli dess förälder utan det är en fråga om en graviditet. Även här fattade kongressen beslutet om det nya ordet som vi bättre tycker beskriver det, att vara värd för en graviditet.

Läs hela listan över de nya orden här (pdf)

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt