Låt inte Beatriz dö!

Publicerad 2013-05-21 | Uppdaterad 2014-03-16

I El Salvador väntar just nu en ung kvinna på beslut från landets Högsta Domstol kring huruvida hon ska få genomgå en abort eller inte.

Kommentera | 2 kommentarer

Foto: Amnesty international/Flickr

Beatriz är 22 år gammal och lider av en kronisk sjukdom där hon riskerar att dö om hon fullföljer graviditeten. Fostret hon bär på har en missbildning och saknar stora delar av hjärnan. Det kommer inte att överleva utanför livmodern.

”Det finns sex länder i världen som inte tillåter abort under några omständigheter, inte ens för att rädda kvinnans liv.”Maria Andersson

Ändå förhalar HD beslutet då det är totalförbjudet med abort i El Salvador, oavsett om kvinnans liv är i fara eller ej.

Såväl FN som internationella organisationer som Amnesty International och Human Rights Watch har vädjat till El Salvadors regering och Högsta Domstol om att rädda Beatriz liv. I Latinamerika kämpar kvinnoorganisationer för Beatriz och alla kvinnors rätt till abort.

Motståndet är dock kraftigt från katolska kyrkan och antiabort-organisationer som hävdar att Beatriz har blivit manipulerad och politiserad av de personer som kämpar för hennes liv.

Beatriz är inte ensam. Varje dag drabbas kvinnor av den begränsade rätten till abort. Latinamerika är den kontinent där abortlagstiftning mot abort är som striktast. Det finns sex länder i världen som under inga omständigheter, inte ens för att rädda kvinnans liv, tillåter abort, varav fyra av dem hittas i Latinamerika. De andra två är Vatikanstaten och Malta.

Studier från bland annat WHO visar däremot att en strikt abortlag inte hänger samman med låga aborttal. Aborter genomförs, men under osäkra former där kvinnor riskerar livet och deras reproduktiva rättigheter är fullkomligt åsidosatta.

RFSU har sedan lång tid tillbaka samarbetat med organisationer ibland annat Bolivia för att ändra lagstiftningen och öka tillgången till säkra aborter. Vi för diskussioner med IPPF och andra organisationer i Latinamerika om hur vi kan stödja den positiva utvecklingen som startade i Uruguay förra året, när abort blev lagligt i landet.

RFSU stödjer även den internationella kampen för Beatriz bland annat genom Amnesty Internationals aktion.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Tänk om hon bott här...
...då hade hon inte behövt lida och riskera sitt liv! Det finns mycket att tacka RFSU för som aldrig slutar kämpa för att vi själva ska kunna välja, såväl idag som för 80 år sedan! Tack!

Sagt av: Anette 2013-05-21 14:37:46


Ja här finns bara liv att vinna ...eller två att förlora.

Sagt av: Margareth Berglund 2013-05-21 12:33:22

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt