Visa att du också har fått nog

Publicerad 2013-01-17 | Uppdaterad 2014-03-16

Idag samlas människor på mynttorget för att säga: NOG! ENOUGH! ABB BAS! Stoppa mäns våld mot kvinnor!

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på Maria Andersson
”Idag kan både kvinnor och män göra skillnad.”Maria Andersson

Vi har det senaste året sett hur kvinnor i Europa och världen förvägras rätt till abort trots att graviditet hotar dem till livet. Vi ser hur kvinnor, unga som vuxna, ensamma får ta konsekvenserna av sexuella handlingar, ibland med livet som insats. Vi ser hur kvinnor i Sverige utsätts för våldtäkter både inom relationer och av okända på gator och torg. Hur kvinnor tvekar att anmäla för att de inte litar på rättsprocesser.

Vi ser också hur detta sker i Indien och andra delar av världen. Hur kvinnors möjlighet att utbilda sig, arbeta och bli en del av framtiden, kunna styra över sitt eget liv effektivt hindras. I Pakistan blev förra hösten en flicka skjuten för att hon skrev om flickors rätt till utbildning, som tur var överlevde hon efter lång sjukhusvistelse. I krig används övergrepp mot kvinnor som ett vapen, ett sätt att visa makt över motståndarna, männen.

Detta gör oss förbannade, kort sagt! Och det är tyvärr frågor som vi möter dagligen. Bakåtsträvande normer om kön och sexualitet skapar inte bara ohälsa eller åsidosätter rättigheter för enskilda i Sverige och i världen, de begränsar också livet för många kvinnor och hindrar dessutom utveckling. Normerna drabbar kvinnor och flickor, homosexuella och transpersoner men också män som inte lever upp till normer om manlighet.

”Vi ser hur kvinnor i Sverige utsätts för våldtäkter både inom relationer och av okända på gator och torg.”Maria Andersson

RFSU arbetar i Sverige med sexualupplysning, bl.a. med att diskutera ömsesidighet, ja- känslor och lyhördhet för vad partner vill eller inte vill. De senaste året har vi varit ute och turnerat med #fortsätt prata om det, som handlar om gråzoner, ömsesidighet och övergrepp. Internationellt arbetar vi mot sexuellt och könsbaserat våld, riktat mot kvinnor men även mot transpersoner och homosexuella.

Vi arbetar med att förändra lagar och policys och dess efterlevnad. Men minst lika viktigt med att förändra attityder och här arbetar vi med både kvinnor och män. Det positiva och hoppfulla är trots allt att det finns många, både kvinnor och män i Sverige och världen som inte accepterar detta, som vill annorlunda.

Idag kan både kvinnor och män göra skillnad. Gå till till mynttorget kl fem och visa att du fått nog. Säg nej till våld och förtryck av kvinnor i Sverige och i världen!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Hitta rätt