Sverigebarometern 2010: Hur bra är ditt län på sex, vård och hälsa?

Publicerad 2010-08-25 | Uppdaterad 2012-06-29

Kommentera | 0 kommentarer

RFSU har gjort en rikstäckande granskning av p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner.

Rapporten pekar på stora skillnader i service och stöd beroende på var i landet man bor, skillnader som kan vara avgörande för människors hälsa och välbefinnande.

Några exempel ur rapporten:

  • När det gäller tillgången till ungdomsmottagningar och preventivmedelssubventioner är Kalmar det bästa länet för unga, medan Gotland hamnar på en klar sistaplats.
  • Lesbiska par som vill försöka bli gravida med hjälp av insemination (som de enligt lag har rätt till) bör inte bo i Västernorrlands, Västerbottens, Jämtlands eller Östergötlands län – där man tar ut skyhöga avgifter för lesbiska par medan heterosexuella endast betalar patientavgifter.
  • Den som utsätts för ett sexualbrott har störst chans till bra stöd i Stockholm och västerbottens län. Sämst är det i Dalarnas län, men även Västmanland och Kronoberg utmärker sig negativt i detta avseende.

– Det får inte skilja så mycket inom ett så litet land som Sverige. Detta är en fråga om rättigheter, säger Åsa Regnér.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexualpolitik i Sverige

Rätten till abort

Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle. Här kan du läsa om hur vi ser på rätten till abort - i Sverige och utomlands. Här hittar du bra fakta, siffror, argument och myter.

Läs mer
 
Hiv. En bild på ett öga.
 

Hiv

Sverige åtalar flest hiv-positiva i världen, i förhållande till landets storlek. Vi har nämligen en lag som säger att den som har hiv måste berätta...

Bild från RFSU:s sexualupplysningsfilm
 

Sexualundervisning

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och...

Familjepolitik. Bild på ett barn som håller upp en lapp med texten

Familjepolitik

Damma av familjepolitiken! Familjer måste kunna se olika ut. Men lagstiftningen sätter käppar i hjulen för många. Familjer kan bestå av en eller...

Läs mer
 
Bild på en person som går på en gata
 

Sex mot ersättning

Här är vår kunskapsöversikt och vår ståndpunkt kring sexköpslagen.

 

Preventivmedel

Gratis preventivmedel till alla unga! Tillgång till individuellt utprovade och säkra preventivmedel är en rättighet. Det kräver dels utbyggd...

Ottar

Ottar är Sveriges största breda sexualpolitiska tidskrift. Vi skriver om sexualitet och kärlek, samhälle, politik och kultur.

Läs mer
 
Banner-bli medlem
 

Hitta rätt