Del 1: Ungdomsmottagningarna skär ner på sommaren

Publicerad 2012-06-29 | Uppdaterad 2012-07-05

Unga slutar inte ha sex när solen värmer och nätterna är ljumma. Men bara hälften av ungdomsmottagningarna har öppet som vanligt under sommaren. Detta är dock ett steg i rätt riktning, jämfört med fjolårets kartläggning.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en porttelefon

I Sverigebarometerns första del finns en kartläggning av ungdomsmottagningarnas öppettider i landet.

Siffror från Smittskyddsinstitutet visar att antalet upptäckta klamydiainfektioner i åldersgruppen 15–29 år ökar under sensommar och höst, med en tydlig topp i september. I en stor studie från Göteborgs universitet om unga och sexualitet, Ungkab09, angav även de flesta unga själva att lättillgängliga mottagningar är en viktig förutsättning för det förebyggande arbetet.

RFSU:s hållning är att ungdomsmottagningarna ska vara tillgängliga under hela året.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sverigebarometern 2012

Stora skillnader mellan länen

Sex av tio ungdomsmottagningar saknar verksamhet för killar. I Skåne är p-piller gratis medan tjejerna i Västerbotten får betala upp till 1200 per år. I Värmland går utvecklingen bakåt när det gäller sena aborter. Fler skillnader, framsteg och utmaningar hittar du i årets Sverigebarometer.

Läs mer
 
Bild på en porttelefon

Många håller sommarstängt

Nu är första delen av RFSU:s sverigebarometer klar. I den kartlägger vi hur ungdomsmottagningarna håller öppet i sommar - och konstaterar att bara hälften är öppna som vanligt.

Läs mer
 

Hitta rätt