Stora skillnader mellan länen

Publicerad 2012-11-08 | Uppdaterad 2013-11-11

Nu är hela Sverigebarometern färdig och RFSU kan än en gång visa en tydlig bild av hur vården skiljer sig åt beroende på var i landet du bor. Men vi ser samtidigt med stor glädje på ett stort antal förbättringar.

Kommentera | 1 kommentar

Nytt för i år är att vi även tittat på ungdomsmottagningarnas till­gänglighet för unga hbt­personer samt i vilken utsträckning killar besöker mottagningarna.

Ungdomsmottagningen är en viktig aktör för ungas välbefinnande som behöver få mer resurser, större utrymme och ett tydligare uppdrag.

Ett område som skiljer sig åt över landet är andelen medicinska och kirurgiska aborter som utförs. Rfsu vill att kvinnan ska ges en reell möjlighet att välja metod, vilket kräver ett snabbt omhändertagande.

Årets Sverigebarometer visar också stora skillnader i subventionen av preventivmedel. I Västerbotten kan det kosta upp till 1200 kronor per år för en 19-åring att förse sig med p-piller, medan det är gratis Skåne.

Ett mycket glädjande besked är att Norrbotten som första landsting subventionerar preventivmedel fullt ut för alla upp till 25 år. Redan under det första halvåret ser vi att preventivmedelsanvändningen ökat samtidigt som Socialstyrelsens preliminära statistik för aborter visar redan sjunkande siffror för länet, särskilt i de yngre ålderskategorierna.

Under sommaren 2011 hade 25 procent av landets ungdomsmottagningar öppet enligt ordinarie öppettider, i år var siffran 50 procent. Det var en stor förbättring som glädjer rfsu.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Gratis i Skåne??
Att p-piller generellt skulle vara kostnadsfria i Skåne är, för att uttrycka sig milt, en sanning med modifikationer.
Det handlar om ett fåtal p-pillersorter, p-stav, p-spruta, kopparspiral och hormonspiral.
För de flesta p-pillersorterna (de bästa!), för p-ring och p-plåster får de unga kvinnorna betala full avgift!
Anders Karlsson, barnmorska
Ungdomsmott i Helsingborg

Sagt av: Anders Karlsson 2012-11-09 09:30:01

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sverigebarometern 2012

Stora skillnader mellan länen

Sex av tio ungdomsmottagningar saknar verksamhet för killar. I Skåne är p-piller gratis medan tjejerna i Västerbotten får betala upp till 1200 per år. I Värmland går utvecklingen bakåt när det gäller sena aborter. Fler skillnader, framsteg och utmaningar hittar du i årets Sverigebarometer.

Läs mer
 
Bild på en porttelefon

Många håller sommarstängt

Nu är första delen av RFSU:s sverigebarometer klar. I den kartlägger vi hur ungdomsmottagningarna håller öppet i sommar - och konstaterar att bara hälften är öppna som vanligt.

Läs mer
 

Hitta rätt