Sverigebarometern 2014

Publicerad 2014-08-25 | Uppdaterad 2016-09-19

Har du tur i det geografiska lotteriet? Bor du i ett landsting som prioriterar vård inom folkhälsoområdet sexuell och reproduktiv hälsa?

Kommentera | 0 kommentarer

För femte året i rad presenterar RFSU Sverigebarometern, en kartläggning där vi jämför tillgången till vård och behandling inom sexuell och reproduktiv hälsa runt om i landet. Några stora förbättringar sedan förgående år kan vi tyvärr inte konstatera. Sexualpolitiska frågor är inte är ett politiskt prioriterat område. Vården som erbjuds blir inte sällan en fråga om privatekonomi.

I Sverigebarometern 2014 har vi kartlagt tillgången till vård och behandling inom följande områden:

  • Preventivmedel
  • Assisterad befruktning
  • Sterilisering
  • Vård vid sexualbrott
  • Ungdomsmottagningar

Vi konstaterar bland annat att Västerbottens unga fått en stor förbättring när det gäller tillgången till preventivmedel medan ungdomarna i Örebro i stället drabbats av en kraftig försämring.

Trots stora ohälsoproblem hos både män och kvinnor som inte kan få barn utan hjälp, ser vi att många tvingas söka vård utomlands eller själva finansiera dyra behandlingar - beroende på vart i landet de bor.

Ungdomsmottagningarna har en central roll i ungdomars sexuella, fysiska och psykiska hälsa. Trots det har fortfarande flera ungdomsmottagningar sommarstängt. Det saknas en nationell reglering av verksamheten.

Lika stora skillnader ser vi när det gäller sterilisering. I många landsting får individerna själva stå för kostnaderna, runt 15 000 kronor. I år konstaterar vi till och med försämringar. Gotland erbjuder inte längre män sterilisering, utan hänvisar sin manliga befolkning till fastlandet. 

I Sverigebarometern 2014 hittar du samtliga siffror - landsting för landsting. Du laddar ner den genom att klicka på länken nedan.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Bild på två ungdomar som vilar i gräset

Färre UM har sommaröppet

Är jag redo för sex? Jag har det jobbigt hemma. Tänk om jag är med barn? - Det är frågor som inte kan vänta. Men många unga har ingen ungdomsmottagning att gå till under sommaren, bara 31 procent har öppet som vanligt. Här hittar du hela listan, kommun för kommun.

Läs mer och ladda ner Sverigebarometern del 1 här
 

För pressfrågor

Josefin Morge, pressansvarig

Mobil: 070 552 00 81

Telefon: 08-692 07 18

josefin.morge@rfsu.se

 

Långa resor och dyra räkningar för Görel och Meta

Görel och Meta reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Malmö i tre år innan de fick sina efterlängtade barn. Långa kötider och diskriminerande regler stod i vägen mellan dem och deras dröm om att bli föräldrar. Till sist fick de lämna landet – och betala behandlingen själva.

Sara hade inte råd att betala privatklinik - fick vänta i tre år

Sara och hennes partner hade inte råd att vända sig till privata kliniker och fastnade i stället i landstingets långa köer till assisterad befruktning. Efter nio års försök väntar de äntligen barn.

Hitta rätt