Färre UM har sommaröppet

Publicerad 2014-06-23 | Uppdaterad 2014-06-29

Är jag redo för sex? Jag har det jobbigt hemma. Tänk om jag är med barn? - Det är frågor som inte kan vänta. Men många unga har ingen ungdomsmottagning att gå till under sommaren, bara 31 procent har öppet som vanligt. Här hittar du hela listan, kommun för kommun.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på två ungdomar som vilar i gräset

De senaste åren har RFSU granskat ungdomsmottagningarnas tillgänglighet under sommarmånaderna. 2011 visade RFSU:s Sverigebarometer att bara en fjärdedel av landets ungdomsmottagningar hade möjlighet till ordinarie öppettider. 2012 var det bättre, då hade nästan hälften av mottagningarna sommaröppet som vanligt. Förra året blev det sämre igen, med cirka 35 procent.

Hur är det i år? Har politikerna tagit till sig av kritiken mot bristande öppettider? Väljer de att satsa på de unga? Svaret är nej. I år har 31 procent öppet som vanligt under sommaren – en något sämre siffra än under 2013. 34 procent har helt stängt under någon period.

I Kalix i Norrbotten är det stängt under hela tio veckor med hänvisning till vårdcentralen. Otillräckligt, enligt personalen. I Värnamo i Jönköpings län håller ungdomsmottagningen stängt under åtta veckor. Lika länge är det stängt i Säter i Dalarna.

Hela listan över sommarstängda ungdomsmottagningar finns i pdf:en nedan!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

För pressfrågor

Josefin Morge, pressansvarig

Mobil: 070 552 00 81

Telefon: 08-692 07 18

josefin.morge@rfsu.se

 

Långa resor och dyra räkningar för Görel och Meta

Görel och Meta reste fram och tillbaka mellan Göteborg och Malmö i tre år innan de fick sina efterlängtade barn. Långa kötider och diskriminerande regler stod i vägen mellan dem och deras dröm om att bli föräldrar. Till sist fick de lämna landet – och betala behandlingen själva.

Sara hade inte råd att betala privatklinik - fick vänta i tre år

Sara och hennes partner hade inte råd att vända sig till privata kliniker och fastnade i stället i landstingets långa köer till assisterad befruktning. Efter nio års försök väntar de äntligen barn.

Hitta rätt