EU-valet 2014 och SRHR

Publicerad 2014-05-28 | Uppdaterad 2014-06-05

I maj avgjordes valet till EU-parlamentet. Vi kan konstatera att högerextrema partier i Europa kraftigt har gått framåt. I Frankrike blev Front National till och med blivit framröstat som största parti av fransmännen. Även i England har det främlingsfientliga partiet, UKIP, gjort ett rekordval. Och i Sverige har Sverigedemokraterna seglat upp som det femte största partiet med sina 9,7 procent av rösterna. Något som ger dem två platser i EU-parlamentet.

Kommentera | 2 kommentarer
Bild på RFSU:s vallogga som visar att sex är både politik, folkhälsa och välfärd.

Vi vet sen tidigare att flera av dessa partier är motståndare till hbt-personers och kvinnors rättigheter, inklusive rätten till fri abort. Vad detta kommer att betyda för de kommande fem åren i EU-parlamentet är för tidigt att säga. Det beror bland annat på hur dessa partier kan organisera sig. Men för kvinnors rättigheter kommer det behövas att de etablerade partierna än mer måste stå upp för frågor om sexuella och reproduktiva rättigheter på ett helt annat sätt än tidigare. Andra frågor som kommer vara viktiga att bevaka extra är passerslösas och asylsökandes rätt till vård.

Organisationen Kvinna till Kvinna och Tidskriften Expo publicerade strax innan EU-valet en skrift om nationalismens konsekvenser för jämställdhet. Där visar man på hur de högerextrema och nationalistiska partierna ser kvinnors rättigheter som ett hot mot nationalstaten. Även hbt-personer och invandrare ses så klart som ett hot.

RFSU oroas också för att framgångarna för nationalistiska och högerextrema partier kan även påverka EU:s roll i världen. Redan innan valet var motståndet stort mot sexuella och reproduktiva rättigheter. Vi hoppas och förväntar oss att alla andra nyvalda ledamöter inser vikten av att ha en stark biståndspolitik baserad på mänskliga rättigheter.

RFSU kommer oförtrutet fortsätta att försvara sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter tillsammans med alla goda krafter bland våra vänner i parlamentet och med våra kollegor runt om i Europa.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Svar till Tomas
Det är klart att högerextremism är dåligt, all form av extremism är dålig. Och att vara politiskt obunden betyder bara att man inte har något särskilt parti som man är för.

Sagt av: Ellen 2014-06-22 17:51:00

Politiskt obundna?
Ni säger att ni är politiskt obundna men som jag tolkar i denna text är ni emot högerextremister och deras politik.

Sagt av: Tomas 2014-06-04 16:19:39

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Valåret 2014

Illustration av två personer som ligger bredvid varandra

Våra valkrav

Ofrivillig barnlöshet, ungdomsmottagningar, bistånd och preventivmedel. För RFSU är sex en fråga om politik, folkhälsa och välfärd. Här hittar du våra valkrav under supervalåret 2014.

Läs mer
 
Gör RFSU:s valquiz här.
 

Hur bra är ditt län?

Banner

RFSU har gjort en rikstäckande granskning av p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner. Rapporten pekar på stora skillnader i service och stöd beroende på var i landet man bor, skillnader som kan vara avgörande för människors hälsa och välbefinnande.

Bli medlem i RFSU
 
Läs mer om Ottar
 
Ladda ner faktablad om sexualpolitik
 

Hitta rätt