Valkrav 2010

Publicerad 2010-06-09 | Uppdaterad 2010-09-21

Kommentera | 0 kommentarer
Bannerbild för valet

För RFSU är sex en fråga om politik. Men sexualpolitiska frågor riskerar allt för ofta att hamna i skymundan. Inför valet 2010 drev RFSU sexualpolitiska frågor inom de tre områdena sexuellt våld, sexuell hälsa och sexuella rättigheter inom biståndet.

Förbättra den sexuella hälsan i Sverige

Ungdomsmottagningarna måste vara tillgängliga för unga människor över hela landet under hela året. Tyvärr ser det inte ut så idag då många stänger under sommarmånaderna. Personalen på ungdomsmottagningar måste också ha kompetens för att kunna möta unga hbt-personers behov. (För valkravet i sin helhet ladda ner pdf nedan.)

Avsätt minst 10 procent av det svenska biståndet till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Sverige måste avsätta en större del av pengarna som går till utvecklingssamarbetet för arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det behövs framförallt stöd för de frågor som få andra länder finansierar – såsom hbt-rättigheter, frågor om säker abort, hiv samt sexualupplysning och preventivmedel. (För valkravet i sin helhet ladda ner pdf nedan.)

Stoppa det sexuella våldet

Ett sätt att stoppa det sexuella våldet är att inrätta en nationell hjälptelefonlinje dit personer som tror att de ska begå ett övergrepp kan ringa. En nationell hjälptelefon ska kunna ta emot samtal från dessa personer, ge stöd och råd och sedan hänvisa vidare till professionell hjälp i närheten av bostadsorten. (För valkravet i sin helhet ladda ner pdf nedan.)

Sex är politik – men var är ministern?

För att tydliggöra att sexualpolitik är ett stort område och därmed bör ses som ett eget politikområde drev RFSU kravet på en minister som ansvarar för frågorna. (För valkravet i sin helhet ladda ner pdf nedan.)

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Valåret 2014

Illustration av två personer som ligger bredvid varandra

Våra valkrav

Ofrivillig barnlöshet, ungdomsmottagningar, bistånd och preventivmedel. För RFSU är sex en fråga om politik, folkhälsa och välfärd. Här hittar du våra valkrav under supervalåret 2014.

Läs mer
 
Gör RFSU:s valquiz här.
 

Hur bra är ditt län?

Banner

RFSU har gjort en rikstäckande granskning av p-pillersubventioner, ungdomsmottagningar, aborter, sexologiska mottagningar, sexualbrott, våldtäkter och stödet till dem som utsatts för sexualbrott i Sveriges 21 län och regioner. Rapporten pekar på stora skillnader i service och stöd beroende på var i landet man bor, skillnader som kan vara avgörande för människors hälsa och välbefinnande.

Bli medlem i RFSU
 
Läs mer om Ottar
 
Ladda ner faktablad om sexualpolitik
 

Hitta rätt